НОВИНИ

Дидие Дешан убедил Килиан Мбапе да бъде новият капитан на Франция

килиан мбапе вече резултатният футболист финали световни първенства
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:01, 21.03.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Килиан Мбапе ще получи капитанската лента на Франция след оттеглянето на Юго Лорис след финала на Световното първенство в Катар, загубен от Аржентина след изпълнение на дузпи, източник, близък до тима, заяви за АФП.

24-годишният нападател на Пари Сен Жермен Мбапе приел ролята след разговори със селекционера Дидие Дешан. Първият му мач като капитан на „петлите“ ще бъде в европейската квалификация срещу Нидерландия на „Стад дьо Франс“ – това ще и първи двубой за французите след разочарованието на финала в Доха на 18 декември.

36-годишният страж на Тотнъм Лорис сложи край на кариерата си в националния отбор през януари, в седмиците след триумфа на Лионел Меси и Аржентина над Франция в дузпи след вълнуващ сблъсък, завършил 3:3 след продължения. Лорис бе капитан на „петлите“ повече от десетилетие. Офанзивният футболист на Атлетико Мадрид Антоан Гризман бе определен за вицекапитан, след като централният защитник на Манчестър Юнайтед Рафаел Варан също окачи бутонките след финала на Мондиала.

Мбапе, който реализира хеттрик в спора за трофея в Катар, бе сериозно спряган за взимане на лентата в последните седмици. Той изведе Франция до световен триумф като тийнейджър през 2018 и се утвърди като един от водещите нападатели в света. Роденият в Париж бивш футболист на Монако е вицекапитан в ПСЖ зад бразилския бранител Маркиньос и носеше лентата в отсъствието на защитника по време на неделното поражение от Рен у дома. Мбапе има 19 гола в 24 мача за първенство този сезон и допринесе със седем гола за парижани по пътя им към 1/8-финалите на Шампионска лига, където съставът бе елиминиран от Байерн Мюнхен.

Франция е в група за евроквалификациите заедно с Нидерландия, Република Ирландия, Гърция и Гибралтар. Шампионатът на Стария континент ще се проведе в Германия през лятото на 2024 година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Варна уреди спаринг срещу Добруджа на Валери Божинов
Спартак Варна уреди спаринг срещу Добруджа на Валери Божинов
Жена блъсна инвалид с триколка на кръстовище в Благоевград (СНИМКИ)
Жена блъсна инвалид с триколка на кръстовище в Благоевград (СНИМКИ)