Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Димитър Бербатов: Назначението на Кръстаич няма да реши проблемите на националния отбор

от БНТ
18:08, 23.09.2022
Чете се за: 06:10 мин.
Спорт
димитър бербатов бнт всичко минава нов обединителен конгрес
Слушай новината

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов и екипът му „Р-еволюцията е тук“ заявиха в социалните мрежи, че новият селекционер на България Младен Кръстаич няма да реши проблемите на националния ни отбор.

Според Бербатов и поддръжниците му, проблемите на представителния ни тим се коренят в управлението на БФС през последните 17 години, а не в треньорите и футболистите.

Тази вечер от 21.45 часа „лъвовете“ посрещат Гибралтар в предпоследен мач от група 4, Дивизия С на Лигата на нациите. Срещата ще бъде излъчена пряко в ефира на БНТ 3 и онлайн на www.bntnews.bg/sport.

От „Р-еволюцията е тук“ публикуваха четири стъпи за разрешаване на проблемите на националния отбор:

„За 17 години БФС смени 15 треньори на националния отбор! Сега имаме нов треньор, чужденец, на когото се надяваме да възроди националния отбор!

Дали смяната на един треньор с друг ще реши проблемите на националния ни отбор?

Отговорът според нас е категорично "не"!

Всъщност истината е, че при докарването до това състояние няма никакво значение дали треньорът е българин или чужденец - единствената разлика между това националния отбор да бъде воден от българин или чужденец е, че на чуждестранния треньор заплатата ще бъде в пъти по-висока, но реално нищо няма да бъде променено във футболен аспект.
Причината обаче не е в това, че няма специалисти, напротив. Има доказали се като успешни треньори, както мнозина български, така и чуждестранни специалисти.

Проблемът на националния отбор не се крие в треньорите и смяната на един треньор с друг няма да го реши, независимо дали треньорът е българин или чужденец!

Отговорът на въпроса “Как ще решим проблемите на националния отбор” не е еднозначен, той е многопластов….

1. ДЮШ - всъщност всичко трябва да започне от там! Търсенето на решения за проблемите в ДЮШ не присъства като цел в идеите на управление на БФС, а именно там, при децата, започва всичко!

Децата са тези, върху които трябва да се фокусираме, като всички ние трябва да сме наясно, че българският футбол е изпаднал в колапс и ще са необходими години, за да започнем да достигаме водещите нации. Но трябва да започнем от децата - програми, стратегии, бази, държавно финансиране, обучения и квалификации на треньорите, иновации, модернизация….

2. Аматьорският футбол - от години БФС нехае за аматьорите.
Моментите, в които футболният съюз търси контакт с аматьорстките клубове, са моментите преди Конгрес.
⁃ Липсва търсене на обратна връзка от БФС за проблемите на аматьорите.
⁃ Липсват програми за подпомагане и развитие на аматьорския футбол.
⁃ Липсва финансово подпомагане.

Има стотици примери във водещите във футболно естество държави, в които аматьор стига до националния отбор на дадена страна. Джейми Варди е прекрасен пример за това. Преди години в България също имахме пример пред очите си - Бисер Иванов, човек, тръгнал от аматьорски клуб, и стигнал до Левски и националния отбор.
Футболът е система, верига, свързваща деца-аматьори-професионалисти, затова е важно да развиваме аматьорския футбол и да го подпомагаме.

3. Държавата - държавата не присъства по никакъв начин в подпомагането на футбола в България, всъщност през последните 15 години никой не е потърсил държавата за помощ. За 15 години никой управленец в БФС не изготви програма, стратегия, концепция за развитие на футбола и НЕ направи най-малкото усилие, за да покаже проблемите на футбола и да поиска средства от държавата!
Няма страна в световен мащаб, чийто футбол да се развива, и държавата да няма пряко участие и да не помага!

4. Промяна в структурата на управление на БФС - футболният съюз е управленския орган, ръководещ футбола в България. След като за 17 години БФС не успя нито веднъж да класира националния отбор за голямо състезание, е редно футболната ни централа да обърне внимание на управленската си структура!

В редовете по-горе описахме част от най-важните промени, които трябва спешно да бъдат наложени, но, за да тръгнем в правилната посока и един ден националният отбор пак да бъде фактор, със сигурност ще трябва да променим още много неща...

Младен Кръстаич е поредният треньор към когото ще възлагаме надежди, че ще преобрази националния отбор, за съжаление, истината е, че смяната на един треньор с друг не е решение, а само прах в очите на милеещите за българския футбол...

Пожелаваме успех на българските момчета в предстоящите мачове на националния отбор!“, написаха Бербатов и екипът му във Фейсбук.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Каспър Рууд с драматична победа над Джак Сок на старта на Лейвър Къп
Каспър Рууд с драматична победа над Джак Сок на старта на Лейвър Къп
Ивет Горанова награди Христо Стоичков и Мадлен Радуканова с приза "Почетен факлоносец на мира"
Ивет Горанова награди Христо Стоичков и Мадлен Радуканова с приза "Почетен факлоносец на мира"