НОВИНИ

Днес стартират четвъртфиналните битки на Мондиал 2022

светът футбол започва мондиал 2022 катар
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:47, 09.12.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Днес започват четвъртфиналните битки в 22-ото издание на Световното първенство по футбол в Катар. От 17.00 часа българско време Хърватия се изправя срещу Бразилия, а вечерта Нидерландия и Аржентина си дават среща от 21.00 ч.

Сблъсъкът между „лалетата“ и „албиселесте“ е гвоздеят в днешната програма от последните осем на Мондиала. Нидерландия стигна до тази фаза след успех над САЩ с 3:1, като е в серия от 19 поредни мача без загуба под ръководството на селекционера Луис ван Гаал след идването на специалиста за трети престой начело през август миналата година. От своя страна аржентинците имаха известни проблеми срещу Австралия, но в крайна сметка постигнаха своето за победа с 2:1. Лионел Меси и компания продължават похода си към финала, но ще трябва да минат през добре стоящите тактически нидерландци.

Двата отбора имат пет мача помежду си на световни първенства, включително финала на Мондиала през 1978, когато южноамериканците спечелиха с 3:1 след продължения. За последно двата тима играха един срещу друг на Световно преди осем години в Бразилия, когато в среща от полуфиналите триумфът бе за аржентинците. Отборът обаче никога не е побеждавал Нидерландия в редовното време.

В ранния сблъсък, вицешампионите от 2018-а в Русия Хърватия се изправят срещу петкратните първенци на планетата Бразилия. Златко Далич и неговите възпитаници сломиха съпротивата на бойките японците в осминафиналите след равенство 1:1 в редовното време и продълженията и 3:1 при дузпите. „Ватрените“ ще разчитат на поредно силно представяне от Доминик Ливакович под рамката, както и на опита на Лука Модрич и Иван Перишич, за да се доберат до втори последователен полуфинал на Световно. На пътя им обаче е един от фаворитите за трофея в Катар - Бразилия. Селесао не прости на Южна Корея и го отвя след страхотна лекция през първото полувреме, когато уби интригата с четири безответни попадения.

Бразилците триумфираха и в двата си предишни сблъсъка с хърватите на световни финали, като и двата бяха в груповата фаза. „Шахматистите“ имат един-единствен успех над южноамерикански отбор – победата над Аржентина с 3:0 на Мондиала в Русия преди четири години. Победителят от мача между Хърватия и Бразилия ще играе със спечелилия измежду Нидерландия и Аржентина на 1/2-финалите в Катар.

Пълна програма за четвъртфиналите на Мондиал 2022:

Петък, 9 декември

17:00, Хърватия – Бразилия

21:00, Нидерландия – Аржентина

Събота, 10 декември

17:00, Мароко – Португалия

21:00, Англия – Франция

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев е на посещение в Истанбул
Президентът Румен Радев е на посещение в Истанбул
Нидерландия: България има проблем с правата на човека и борбата с корупцията
Нидерландия: България има проблем с правата на човека и борбата с корупцията