Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Доц. Мангъров: Трябва да се научим да живеем нормално, но затова трябва ум и опит

от БНТ
09:09, 03.05.2020
29797
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Много е важно този, който води нещата, да е наясно какво се случва, да има опит. Не можем да стоим затворени година-две-три, защото няма да издържим. Трябва да намерим начин на фона на това, което се случва, да живеем нормално, но затова трябва ум, трябва и опит. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров.

По думите му се дават разнопосочни сигнали като това да се носят маски или да не се носят маски. "Това не е важно. Който го е страх, да носи маски. Важното е хората да спазват хигиена, да си мият ръцете", каза Мангъров.

Доц. Мангъров: Ако не си наясно има ли антитела или няма, как ще можеш да убедиш хората, в това което говориш? Т.е. хубаво е тези, които задават ритъма да са хора, които са в час. Защото няма логика в това да можеш да си разхождаш в парка кучето, да не можеш да си разхождаш детето. Да можеш да седиш на столчето в метрото или в автобуса, да не можеш да седиш в парка. Има неща, които са важни. Важните неща трябва да бъдат определени и е хубаво да бъдат казани на хората по два, по три пъти, по сто пъти, докато не им влезе в главата. С нещата, които не са важни, няма смисъл да се занимаваш.

Доц. Мангъров заяви, че у нас никога няма да се случи това, което се случи в Италия и Испания, защото те са на четвърто и пето място в света по средна продължителност на живота. У нас ги няма "сухите съчки", каза доц. Мангъров.

Там има домове за възрастни хора по 200-300 души с един и същи персонал. У нас възрастните са в домовете си.

Доц. Мангъров заяви, че се чува с премиера, пише му есемеси, но според него около него има хора, които ги е страх, защото нямат опит - хирурзи, ортопеди, микробиолози.

Според Мангъров е хубаво, че се разхлабват мерките, но смята, че трябва да са отворени парковете и стадионите, както и спортните площадки.

Трябва да се отварят шлюзовете постепенно, но не и безкрайно, защото тук става въпрос за месеци - едва ли не до Нова година. Няма нужда толкова дълго да бъде, каза той.

Когато съветваш, трябва да знаеш какво се случва, всеки да си гледа работата, да си знае специалността, добави още доц. Мангъров.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Радан Кънев: Нестабилността на мерките руши доверието в обществото
Радан Кънев: Нестабилността на мерките руши доверието в обществото
Забележителности по цял свят грейнаха в знак на солидарност към медиците
Забележителности по цял свят грейнаха в знак на солидарност към медиците