НОВИНИ

Доклад на ООН: Жените и децата са основните жертви на войната в Газа

Средностатистически две майки губят живота си всеки час

обзор годината израел хамас
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
06:50, 21.01.2024
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Жените и децата са основните жертви във войната Израел - Хамас, с около 16 000 убити. Средностатистически две майки губят живота си всеки час след изненадващата атака на Хамас срещу Израел, съобщи агенцията на ООН, насърчаваща равенството между половете.

В резултат на повече от 100-дневния конфликт, ООН отбеляза, че най-малко 3000 жени може да са станали вдовици и глави на домакинства и най-малко 10 000 деца може да са загубили бащите си.

В доклад агенцията посочи неравенството между половете и тежестта върху жените, които бягат от битките с деца и биват разселвани отново и отново. От 2,3-милионното население на територията, 1,9 милиона души са разселени и близо един милион от тях са жени и момичета, търсещи подслон и безопасност.

Изпълнителният директор на ООН за жените, Сима Бахус повтори призивите на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за прекратяване на огъня и незабавно освобождаване на всички заложници, взети в плен от терористичната групировка Хамас на 7 октомври, предаде АФП.

„Колкото и да скърбим за положението на жените и момичетата в Газа днес, ще скърбим още повече утре без неограничена хуманитарна помощ и край на разрушенията и убийствата“, каза Бахус в изявление, придружаващо доклада.

„Тези жени и момичета са лишени от безопасност, лекарства, здравеопазване и подслон. Те са изправени пред неизбежен глад. Най-вече са лишени от надежда и справедливост”, подчерта тя.

Министерството на здравеопазването в управляваната от Хамас Газа казва, че близо 25 000 палестинци са били убити в конфликта, 70% от тях жени и деца. По оценки на ООН повече от половин милион души в Газа - една четвърт от населението - гладуват.

В Израел около 1200 души бяха убити по време на атаката на Хамас на 7 октомври, която предизвика войната, а около 250 души бяха взети за заложници от екстремистите. Смята се, че повече от 100 заложници все още са в плен в Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По стар стил: Отбелязваме деня на родилната помощ
По стар стил: Отбелязваме деня на родилната помощ
Милан обърна Удинезе с гол в заключителните минути
Милан обърна Удинезе с гол в заключителните минути