НОВИНИ

Домашен арест за мъжа, заплашвал с убийство Ива Митева

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
16:54, 06.09.2021 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Мъжът, който заплаши със смърт председателя на парламента, беше пуснат под домашен арест. 26-годишният Любомир Яков беше задържан в петък вечерта - около 24 часа, след като на служебен имейл в правосъдното министерство беше получена заплахата, изпратена от него от градска градинка в Стара Загора. Днес Яков остана далеч от обективите на камерите, тъй като в залата на Софийския районен съд не бяха допуснати журналисти.

Въпреки краткия период на разследване от прокуратурата твърдят, че са събрали достатъчно доказателства срещу 26-годишния Любомир Яков. От иззетата кореспонденция е установен точният момент на изпращане на имейлите със заплахи. По делото са назначени видеотехнически и компютърни експертизи, разпитани са и свидетели.

"Към настоящия момент сигналът е свързан с г-жа Митева. В сигнала се споменават имената на нейната майка. Към настоящия момент считам, че това е достатъчно да бъде казано. Все пак разследването е само на три дни. Има множество процесуално-следствени действия, които трябва да бъдат извършени", обясни прокурор Георги Иванов.

Какъв е мотивът, накарал младия мъж да отправи заплаха с убийство към председателя на Народното събрание Ива Митева, остава загадка. Пред съда Яков се възползвал от правото си да не дава обяснение.

"Нищо не е обяснявал за действията си. На този етап толкова. Той отрича", каза адвокатът Боримир Цанов.

БНТ: Какво отрича?

"Не познава г-жа Митева", отговори адвокатът.

БНТ: Някой накарал ли го е да го напише?

"Няма такива данни", допълни той.

Служебният защитник на обвиняемия не изключи той да страда от психично заболяване, затова е поискал съдебно-психиатрична експертиза. Иска и да бъде установено дали младежът е бил лекуван в психиатрични заведения.

"Възможно е. Въпросът е за вменяемостта. Това ще е ясно в зависимост от това как ще реагират разследващите и съответните органи", коментира Цанов.

Специално пред БНТ: Говори бабата на мъжа, заплашвал с убийство Ива Митева

От прокуратурата ще настояват за постоянен арест пред по-горната инстанция, тъй като съществува опасност обвиняемият Любомир Яков да извърши нови престъпления. Той е осъждан условно за закана за убийство на повече от едно лице, освен това е подавал фалшиви сигнали за тревога.

"Считаме, че при него е налице реална опасност от укриване, тъй като той не живее нито на постоянния си, нито на настоящия си адрес. Предполагам, че домашният арест ще бъде търпян на адреса, на който е регистрирана баба му", каза прокурорът.

Така 26-годишният мъж ще трябва излежава мярката си за неотклонение в хисарското село Красново. В специално интервю в събота за БНТ бабата на Любомир, заяви, че се страхува от него, защото проблемите с него били системни.

"Този път съм решила, че ще го гоня. Няма да го държа тука. Пипа, краде много. Нова брава сложих, нова брава", каза в събота Ганка Якова.

Любомир Яков е заплашен от затвор до 6 години за отправените заплахи с убийство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА с убедителна победа над Банско в контрола
ЦСКА с убедителна победа над Банско в контрола
Разкриват изнесен ваксинационен пункт на метростанция "НДК"
Разкриват изнесен ваксинационен пункт на метростанция "НДК"