НОВИНИ

Доставиха първите фургони във Воден за най-пострадалите хора

Вътрешният министър и министър-председателят изпратиха с благодарност турските пожарникари

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
18:59, 21.07.2024
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Шесто денонощие продължава борбата с огъня край пограничните села от Община Болярово. В гасенето днес се включиха и два специализирани самолета от Испания. В най-засегнатото село Воден пристигнаха първите фургони за хората, чиито домове бяха изпепелени.

Първият контейнер за временно настаняване вече е монтиран в опожареното село Воден. Там ще бъде настанено двучленно семейство, чиято къща е изгоряла изцяло. Контейнерът се състои от две стаи и санитарен възел, там вече има ток и вода, както и готварска печка. Предстои до края на деня да бъде монтиран бойлер и да се донесат легла.

Продължава изравняването на терени в селото, където да бъдат поставени и останалите контейнери за временно настаняване. Общо 15 са контейнерите, които ще бъдат доставени в селата Воден и Крайново.

Поставянето на фургоните започна на метри от изпепелената къща на Минка Янева, която вече може да нощува близо до дома си.

"Добре е за сега, но моята къща няма да си я върна. Но пак съм доволна много. Сега е празно, ще ни донесат матраци, масичка. Ако могат да ни помогнат да си поправим къщата“, каза Минка Янева.

Освен дома си, Минка е загубила всички домашни животни.

"Най-важното е, че кончето ми оживя, защото аз много си го обичам", сподели жената.

"Имах си книжка от библиотеката и като си четох дойде пламъкът и от училище книжката ми и тя изгоря. Имах си пари - и те изгоряха, и подаръците ми от рождения ден - и те“, допълни Минка Янева.

Още 14 семейства, поетапно, ще бъдат настанени в подобни фургони. Според властта, помощта не е закъсняла. Информацията за нужда от фургони се е забавила.

"Първо заявленията се подават при кмета на населеното място, но очевидно тук на кмета на Болярово не му е най-голямата сила оповестяването, както разбрахме и при самото събитие е имало някакви проблеми с оповестяването", заяви Димитър Главчев, служебен министър-председател.

"Имаме списъци, представихме списъци. Аз знам много добре редът какъв е. Ще го изпратим в понеделник", подчерта Христо Христов, кмет на Община Болярово.

"Този път ред няма да спазваме. Разпоредил съм на всички, които се занимават днес с фургоните – да се работи физически, да се поставят фургоните и да се връзват комуникациите. Оттам нататък е всичко документално. Подаване на молби, искания за партиди, искам хората да имат фургона с тока, с водата, а документите нека се движат, ако ще и месеци", категоричен беше Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

На път е да се реши и проблемът са комуникациите в селото. Поставени са мобилни клетки над секретна зона на Гранична полиция, за да се обезпечи районът на пожара.

"Достъпът е осигурен още вчера, снощи е инсталирана техниката и на трите оператора, като това, което са правили като тестове още снощи - покритието е 4 пъти по-качествено от преди", обобщи Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията.

Клетките ще останат за постоянно, но предстои проверка, защото не е била осигурена добра телекомуникационна връзка за селото още преди пожарите.

А днес, за да бъде потушен пожарът в гората, в гасенето се включиха и два испанки самолета.

И с благодарност бяха изпратени турските екипи, които дни наред гасяха с българските си колеги.

"4 вечери бяхме тук, първо на пътя между Воден и Странджа, после и в Крайново. Най-тежко беше да потушим горския пожар", каза Исмаил Каръкая, директор на горската пожарна в Къркларели.

Причините за пожара трябва да изясни разследването.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състоянието на пострадалия при пожарите в Сакар млад доброволец вече е стабилно
Състоянието на пострадалия при пожарите в Сакар млад доброволец вече е стабилно
Два испански самолета се включиха в борбата с огъня в района на с. Воден
Два испански самолета се включиха в борбата с огъня в района на с. Воден