Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ДПС публикува предложенията си за промени в Конституцията

от БНТ
10:39, 08.06.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
мустафа карадайъ делян пеевски двамата депутати дсп подкрепили кабинет ldquoденков габриелrdquo
Слушай новината

ДПС публикува предложенията си за промени в Конституцията. Те предвиждат разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два висши съвета - на съдиите и на прокурорите, които да се състоят от по 13 души, а членовете от квотата на парламента в двата съвета да се избират с мнозинство от 2/3.

Предлага се членовете на Конституционния съд също да се избират с мнозинство от 2/3.

Движението предлага още сегашните членове по право във ВСС - главният прокурор, председателите на ВАС и ВКС и министърът на правосъдието, да не участват в новите два съвета.

В проекта си ДПС предлага да се премахне правомощието на обвинител №1 по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, което предвижда осъществяването на надзора за законност. Това означава, че занапред главният прокурор няма да може да се произнася върху конкретни прокурорски актове и най-важното – слага се край на пирамидалната структура на прокуратурата, която бе критикувана от европейските институции.

Отмяната на това правомощие премахва и възможността обвинител №1 да се произнася по прекратени преди години дела, ако актът на прекратяване не е бил обжалван пред съда.

Остава второто правомощие на главния прокурор по чл. 126, ал. 2. То предвижда да се осъществява методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, като целта е еднаквото прилагане на закона, посочват от ДПС.

Проектът за конституционни промени на ДПС предвижда още уреждане на въпроса с индивидуалната конституционна жалба. Предлага се и премахване на изискването за липса на двойно гражданство на министри и депутати, за да не се нарушава Конституцията.

От ДПС посочват, че промените са изготвени още в началото на 2022 и отразяват изцяло препоръките на Венецианската комисия към България, както и всички забележки на европейските и евроанлантическите партньори на страната ни.

Те вече са представени на европейските партньори на ДПС от АЛДЕ и на комисар Вера Юрова, зам.-председател на Европейската комисия по ценности и прозрачност.

Проектът е изпратен и на посланиците на всички страни-членки на ЕС, в посолствата на балканските страни и на страните членки на НАТО. На 2 февруари 2022 г. проектът на ДПС за промени в Конституцията бе даден на парламентарните групи в Народното събрание, посочват още от ДПС.

Проектът на ДПС за промени в Конституцията вижте ТУК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пламен Константинов: Когато се играе равностоен волейбол, малките неща правят разликатa
Пламен Константинов: Когато се играе равностоен волейбол, малките неща правят разликатa
Денвър Нъгетс надви Маями като гост и отново поведе в битката за титлата в НБА
Денвър Нъгетс надви Маями като гост и отново поведе в битката за титлата в НБА