НОВИНИ

ДР Конго изхвърли Египет от Купата на африканските нации, Гвинея също продължава напред

Борил Гочев
от Борил Гочев
09:18, 29.01.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
конго изхвърли египет купата африканските нации гвинея също продължава напред
Слушай новината

Отборът на ДР Конго поднесе една от изненадите в настоящото издание на турнира за Купата на африканските нации, след като вчера елиминира в осминафиналите на надпреварата рекордьора по трофеи Египет след изпълнение на дузпи.

В редовното време и продълженията двубоят на стадион "Лоран Поку" в Сан Педро завърши при резултат 1:1, след като Мешак Елия бе дал аванс на "леопардите", но още преди почивката Мостафа Мохамед възстанови равенството от дузпа за "фараоните", които отново бяха без голямата си звезда Мохамед Салах, който се завърна в Англия, за да лекува травма.

Равенството между Египет и ДР Конго се запази в хода на цялото второ полувреме и продълженията, в които египтяните играха с човек по-малко след 97-ата минута заради изгонването на Мохамед Хамди.

В крайна сметка се стигна до дузпи, в които драмата беше пълна, тъй като се стигна до изстрели и на двамата вратари. За щастие на "леопардите" обаче изстрелът на Мохамед Абу Габал от Египет се отби от напречната греда, а в ответното изпълнение Лионел Мпаси-Нзау реализира гол и така класира ДР Конго за четвъртфиналите в турнира за Купата на африканските нации за пръв път от 2017-а година насам.

Малко по-рано в рамките на вчерашния ден място сред най-добрите осем в надпреварата си осигури и състава на Гвинея, който в драматичен сблъсък надигра с минималното 1:0 Екваториална Гвинея. Единственото попадение за победителите реализира Мохамед Байо дълбоко в добавеното време, възползвайки се от подаване на Ибрахим Диаките.

Тимът на Екваториална Гвинея обаче може да съжалява горчиво за този развой, защото в хода на срещата пропусна златна възможност да поведе резултата, когато изстрел на Емилио Нсуе срещна страничния стълб.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пеевски пита прокуратурата, МВР, ДАНС и КПК за "пътя на Копринката"
Пеевски пита прокуратурата, МВР, ДАНС и КПК за "пътя на Копринката"
Проф. Ива Христова: София-област в момента е рекордьор по брой заболели от грип
Проф. Ива Христова: София-област в момента е рекордьор по брой заболели от грип