НОВИНИ

Драгомир Заков обсъди с британския си колега българската бойна група в НАТО и военното сътрудничество

драгомир заков обсъди британския колега българската бойна група нато военното сътрудничество
bnt avatar logo
от БНТ
15:58, 06.04.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Придобиването на нови способности и модернизация на българските Въоръжени сили и перспективите за развитие на стратегическото партньорство между България и Обединеното кралство бяха тема среща между министъра на отбраната Драгомир Заков и министъра на Въоръжените сили на Великобритания и Северна Ирландия Джеймс Стивън Хийпи.

На срещата в София присъства и заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов.

Акцент в разговорите е поставен и върху сформираната от България многонационална бойна група под оперативния контрол на Върховния главнокомандващ на НАТО в Европа, която ще допринесе за увеличаване на отбранителните способности на Алианса в региона, съобщават от Министерство на отбраната.

По време на разговорите е обсъдено развитието на ситуацията в Украйна и усложнената среда на сигурност вследствие на конфликта.

Подчертано е единството на страните членки на НАТО в укрепването на сигурността в региона с предприетите мерки за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Източния фланг.

В рамките на дискусията беше подчертана необходимостта от съвместни действия за борба с дезинформацията.

От българска страна беше заявено, че темата е на преден план в дневния ред и България оценява високо британската подкрепа в тази област, съобщават още от Министерство на отбраната.

В срещата взеха участие и извънредният и пълномощен посланик на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия Н. Пр. д-р Роб Диксън и директорите на дирекции „Отбранителна политика и планиране“ и „Стратегическо планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев и бригаден генерал Здравко Пехливанов.

Снимки: Министерство на отбраната

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов надъха в Банско млади таланти в алпийските ски (Снимки)
Алберт Попов надъха в Банско млади таланти в алпийските ски (Снимки)
От ФИФА обсъждат мачовете да продължават по 100 минути
От ФИФА обсъждат мачовете да продължават по 100 минути