НОВИНИ

Думите са домът ни, да не допускаме в него да се засели плесента на невежеството...

думите домът допускаме засели плесента невежеството
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 24.05.2020
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Президентът Румен Радев отправи послание за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Скъпи сънародници,

На 24 май отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Почитаме празника на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Гордеем се с цивилизационния принос на българската азбука и книжовност към духовността на славянските народи и културното богатство на света.

Всяка година в шествието рамо до рамо крачат учители, деца, учени, духовници, творци. Този празник пречиства душите на всички българи, обединени от братството на духа и културата, в което санове и възраст нямат значение.

Днес шествие няма да има, но тъкмо в съкровението на сърцето си всеки един ще има възможността да оцени значението на 24 май. Насаме с думите и чувствата си, с мисълта за приятелите и близките, с които го сродяват езика и азбуката, преживените стихове, книги, пиеси и филми, общата историческа и културна памет, които ни правят българи. Дори когато хиляди километри ни делят от Родината.

Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието.

България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България. Защото духът надмогва всяко изпитание!

Честит празник!"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малина Едрева: Българските учители и директори са истинските будители
Малина Едрева: Българските учители и директори са истинските будители
Пожар на кей в Сан Франциско. Спасен е кораб от Втората Световна война
Пожар на кей в Сан Франциско. Спасен е кораб от Втората Световна война