Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Двама разследващи полицаи от ГПУ-Калотина са предадени на съд за изнудване

bnt avatar logo
от БНТ
14:16, 10.03.2021
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
двама разследващи полицаи гпу калотина предадени съд изндуване
Слушай новината

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу двама разследващи полицаи от ГПУ-Калотина. Те са предадени на съд затова, че от 2019 г. до 29.05.2020 г., използвайки качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, се сговорили да набавят за себе си имотна облага посредством искане и получаване на подкупи чрез изнудване.

Източници на неправомерни доходи полицаите подбирали сред застрашени от наказателно преследване лица, обвиняеми или подали молби за връщане на иззети по досъдебни производства веществени доказателства. Срещу определено "възнаграждение" те предоставяли информация за предстоящи полицейски операции на криминално проявени лица, съветвали как да бъде осуетена или смекчена наказателната им отговорност, не събирали своевременно доказателства. По данни за такава престъпна дейност двамата били поставени под наблюдение на служители от Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР.

Жертва на техни корупционни действия станали двама таксиметрови шофьори. На 14.05.2020 г. вечерта те били спрени от патрул на ГПУ "Калотина" и задържани, тъй като превозват нелегални мигранти от София по посока границата. Автомобилите са иззети като веществени доказателства с протоколи за доброволно предаване, образувано е и досъдебно производство.

На следващия ден двамата разследващи полицаи започнали разпити на шофьорите. Вместо изясняване на обстоятелствата по случая, те започнали да внушават на задържаните колко е тежко положението им, как ги очаква съд и затвор за каналджийство. С подсещащи въпроси, знаци и гримаси полицаите ги карали "сами" да стигнат до извода, че все пак, може да им се помогне – като платят. „Умно момче“ бил утвърдителният отговор, а сумата, с която трябвало „да се откупят“ от наказателно преследване била посочвана с пръстите на ръцете – 4000 лв. от единия и 2000 лв. от другия шофьор.

С цел парите да не бъдат открити у полицаите, те дали указание да бъдат предадени в плик без обяснения на тяхно доверени лице - управителка на столичен ресторант. (Впоследствие това не се случва, тъй като поради наложените противоепидемични мерки, ресторантът бил затворен.)

Шофьорите не разполагали с поисканите им пари и същия ден били освободени, за да ги намерят и изплатят на части. Изрично били предупредени, че ако това не стане, ще бъдат обвинени и предадени на съд.

Първият транша от 1000 лв. бил даден на двамата разследващи полицаи на 26 май 2020 г. в служебните им кабинети в ГПУ. На 29.05.2020 г., след предаването на втория транш от 1000 лв., двамата служители са задържани, а по-късно привлечени към наказателна отговорност от Специализираната прокуратура.

Към момента те са с мерки за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 40 000 лв. и 5000 лв. Със заповеди на министъра на вътрешните работи са отстранени от длъжност.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Вижте кадри от задържането на разследващите полицаи на 29 май 2020 г.:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров ще участва на "Мастърса" в Маями с Кеи Нишикори
Григор Димитров ще участва на "Мастърса" в Маями с Кеи Нишикори
История на парламентарните избори в България (ВИДЕО+СНИМКИ)
История на парламентарните избори в България (ВИДЕО+СНИМКИ)