НОВИНИ

Двама са с обвинения след опити за контрабанда на златни накити за близо четвърт милион

двама обвинения контрабанда златни накити общо 235 739 лева
Снимка: Агенция "Митници"
bnt avatar logo
от БНТ
15:35, 03.08.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Окръжната прокуратура в Хасково привлече като обвиняеми двама български граждани по досъдебни производства за контрабанда на общо 2534 грама златни изделия на обща стойност 235 739 лева, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

От там уточняват, че единият от обвиняемите - 40-годишен мъж, е привлечен за това, че на 31 юли през ГКПП "Капитан Андреево" лично и чрез други три лица, пренесъл през границата на страната - от Турция в България, стоки за търговски цели в големи размери. Става въпрос за златни накити с общо тегло 977 грама, всички на обща стойност 90 863,79 лева.

Стоката е открита в дамска раница на задната седалка при митническа проверка на лек автомобил, както и в джобовете на пътниците в колата, при извършени лични прегледи. Преди проверката шофьорът на автомобила и тримата му спътници обявили в зоната за митнически контрол, че нямат нищо за деклариране. След откриване на накитите, проверените посочили, че всички накити са собственост на единия от пътниците - български гражданин.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Окръжна прокуратура - Хасково ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо него.

За пренасяне през границата на страната стоки за търговски цели в големи размери – златни накити, Окръжната прокуратура в Хасково е привлякла като обвиняем и друго лице. Това е мъж на 39 години, който пътувал на 1 август от Република Турция за България с лек автомобил. На ГКПП "Капитан Андреево" водачът обявил, че няма нищо за деклариране. Но в хода на контролните действия митническите служители открили в две чанти пакети с недекларирани златни колиета, пръстени, гривни и други накити с общо тегло 1557 грама 14-каратово злато на обща на стойност 144 875,40 лева.

Спрямо обвиняемия 39-госишен мъж е взета мярка за неотклонение "гаранция" и забрана да напуска пределите на Република България, посочват още от прокуратурата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един мандат от 5 години за главния прокурор предлагат от ДПС
Един мандат от 5 години за главния прокурор предлагат от ДПС
Левски призова своите фенове да подкрепят отбора срещу Шкупи без "прояви на расизъм" и "използване на забранени символи"
Левски призова своите фенове да подкрепят отбора срещу Шкупи без "прояви на расизъм" и "използване на забранени символи"