Две деца получиха шанс за втори живот след чернодробна трансплантация

от БНТ
13:57, 08.03.2021
Чете се за: 01:30 мин.
Още
covid знаят трансплантираните чакащите трансплантация пациенти
Слушай новината

Две чернодробни трансплантации бяха извършени в болница "Лозенец" и една бъбречна в Александровска болница на 26 февруари. Черен дроб е присаден на две деца - на 1 и на 7 години, а бъбречната трансплантация е направена на 48-годишен мъж.

По информация от лечебните заведения, пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение. Поради липса на съвместими реципиенти в българската листа на чакащите за трансплантация, сърцето е предоставено на Унгария по линия на Евротрансплант.

Донор е 29-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, а донорската ситуация е реализирана, благодарение на екипната работа на лекарите от МБАЛ "Св. Иван Рилски" – Горна Оряховица, координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова и медиците в областната болница във Велико Търново.

Това е втората донорска ситуация от началото на годината за МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" и за страната. От 2006 г. до момента великотърновската областна болница е реализирала успешно 35 донорски ситуации, дали втори шанс за живот на 91 граждани, нуждаещи се от трансплантация.

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" благодарят на близките на починалия млад мъж за хуманния жест, като поднасят своите съболезнования на семейството.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕК представя проект за ваксинационен паспорт на 17 март
ЕК представя проект за ваксинационен паспорт на 17 март
Очаква ни много слънце до края на деня
Очаква ни много слънце до края на деня