НОВИНИ

Двойка големи панди пристигна в зоопарк в Мадрид

двойка големи панди пристигна зоопарк мадрид
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:21, 30.05.2024
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Зоологическата градина в Мадрид посрещна двойка големи панди в новия им дом, тъй като в Испания започва пореден етап от китайската програма за размножаване на тези животни. Съпругата на оттеглилия се от престола Хуан Карлос - София, която е защитник на пандите от 70-те години на миналия век, беше домакин на официалното представяне на тригодишните Цзин Си и Чжу Юй в Мадрид.

Пухкавите животни пристигнаха с полет от Чънду, Югозападен Китай, миналия месец, но официално бяха представени днес, след като изтече задължителната карантина. Китай дава под наем ценните си мечки на чуждестранни зоологически градини като посланици на добра воля, а също така провежда програми за опазването им, благодарение на които статутът на големите панди беше променен от застрашен на уязвим вид.

В зоологическите градини и центровете за размножаване в цял свят се отглеждат 728 панди, отбелязва Ройтерс.

"Убеден съм, че под грижите на Испания, тази нова двойка ще се настани в новия си дом в Мадрид, ще се развива здравословно и ще продължи да дарява, както винаги, много радост на испанската общественост, особено на децата", заяви посланикът на Китай в Испания Яо Цзин по време на церемонията.

Испания е част от програмата за опазване на пандите от повече от 40 години. През последните 17 години зоологическата градина в Мадрид е помогнала за отглеждането на шест малки панди. Експертите от Мадридския зоопарк смятат, че ще са необходими две или три години преди двойката да може да се сдобие с поколение. Популацията на гигантските панди в дивата природа е нараснала от 1100 през 80-те години на миналия век до 1900 през 2023 г., отбелязва Ройтерс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп беше признат за виновен по делото "Сторми Даниелс"
Доналд Тръмп беше признат за виновен по делото "Сторми Даниелс"
Иран използва престъпни мрежи в Швеция, твърдят властите в Стокхолм
Иран използва престъпни мрежи в Швеция, твърдят властите в Стокхолм