НОВИНИ

Двойно увеличение на цените на жилищните ремонти в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
11:18, 17.09.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Двойно са се увеличили цените на жилищните ремонти в Русе спрямо миналата година. Поскъпването на материалите, горивата и липсата на квалифицирана работна ръка сериозно влияе на разходите. Това кара русенци да правят предимно аварийни и неотложни ремонти.

Преди година и половина Христо Христов купува къща близо до Русе. За основен ремонт на имота заделя 40 000 лева. Рязкото покачване на цените на строителните материали обаче обърква плановете на семейството.

Неделчо Тодоров е в строителния бранш над 20 години. Казва, че заради високите цени в момента се правят предимно неотложни ремонти. В края на лятото основно се поправят покриви, като в момента те струват три пъти по-скъпо, отколкото миналата година.

"Налагаше ми се да правя навес, трябваше да купувам дървен материал. Преди като беше гредата 10 - 12 лева, сега е от 32 до 35 лева, според размера. Опитахме се да компенсираме нещата от цената на нашия труд. Навремето работихме на 12 - 13 лева картона, сега се работи от 25 лева нагоре само труд за квадрат. Материалите са много скъпи. Боядисването същата работа - ако миналата година работихме на 4 лева, сега работим на 7 - 8 лева квадрата", заяви Неделчо Тодоров.

Наемането на неквалифицирани майстори често води до ремонт на ремонта, което допълнително увеличава разходите на клиента. Затова от строителния бранш съветват хората да се доверяват на лицензирани фирми, които дават гаранция за свършената работа.

Автор: Пламенка Тонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 жертви на поройни дъждове в Италия
10 жертви на поройни дъждове в Италия
Откриха БУБА Къп "Емануил Божков"
Откриха БУБА Къп "Емануил Божков"