НОВИНИ

EK очаква България да възстанови още 28,7 милиона евро от къщите за гости

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:58, 14.03.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
очаква българия възстанови 287 милиона евро къщите гости
Слушай новината

Европейската комисия очаква от България да върне още 28,7 милиона евро от евробюджета, получени за проекти за къщи за гости. Това съобщи Кристина Бохман от дирекцията по земеделие на ЕК по време на изслушване в комисията по бюджетен контрол.

Останалата част от средствата, които подлежат на възстановяване, вече са върнати, каза Борхман. Според нея българските власти сами са решили в новия бюджет на ЕС няма да има повече проекти за къщи за гости. Извършени са 21 проверки в 10 държави от ЕС, но според нея само в България има толкова много съмнения за нередности с евросредства.

Генералният директор на службата за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) Виле Итала заяви, че 746 къщи за гости са получили над 103 милиона евро финансиране, 377 са били проверени и нито една от тях не изпълнява поставените цели за разнообразяване на икономическите дейности на регионално равнище и за разкриване на работни места. За 158 къщи е препоръчано евросредствата да бъдат върнати на Брюксел.

Според него българските власти са проверили 288 къщи и за 253 са установили нарушения. За част от къщите вече е изнесъл срока за проверка. Итала коментира, че най-обезпокоителното е, че получатели на средствата са предимно хора от местната власт или политически личности.

Според Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ) подобни срамни постъпки вредят на образа на цяла държава. Той препоръчва ЕК и ОЛАФ да разработят методи за по-ранно засичане на нередности. Цветелина Пенкова от Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД/БСП) отбеляза, че досега в България няма осъдени заради злоупотребите със средства за къщи за гости.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола излетя от пътя и спря на тротоар в центъра на Велико Търново
Кола излетя от пътя и спря на тротоар в центъра на Велико Търново
Берое няма задължения и ръководството очаква да вземе лиценз
Берое няма задължения и ръководството очаква да вземе лиценз