НОВИНИ

Екатерина Захариева приветства завръщането на САЩ в Парижкото споразумение по климата

екатерина захариева приветства завръщането сащ парижкото споразумение климата
bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 22.01.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства завръщането на САЩ в Парижкото споразумение по климата по време на видеоконферентна среща на външните министри от ЕС с новоназначения специалния пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата Джон Кери.

„Впечатлена съм от първата реч на президента Байдън, който каза: Ние ще водим не с примера за нашата сила, а със силата на нашия пример. Решението на президента Байдън САЩ да се върнат отново към Парижкото споразумение е един такъв силен пример“, заяви Екатерина Захариева.

Външният ни министър поздрави Джон Кери с назначението и подчерта важността на лидерството и съвместните усилия на ЕС и САЩ за постигане на конкретни резултати в борбата с климатичните промени.

„Нашите съседи от страните от Западните Балкани имат 60 на сто повече въглеродни емисии от национално определените им цели. Трябва да се фокусираме като партньори и приятели и да им помогнем да постигат своите цели“, каза Захариева.

Целта на организираната от Дания видеоконферентна среща бе да се установи диалог с новата американска администрация в контекста на амбициозните приоритети в борбата с изменението на климата на президента Байдън. Парижкото споразумение относно изменението на климата е първото всеобщо, правно задължително световно споразумение за климата. Отворено е за подпис на 22 април 2016 г. и е ратифицирано от ЕС на 5 октомври 2016 г.

Това споразумение бележи исторически пробив, като за първи път държавите поемат ангажимент за споделените действия за намаляване емисиите на парникови газове, поставяйки цел за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса и визия за амбициозна цел от 1,5 градуса в сравнение с прединдустриалните нива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпада забраната за износ на медицински кислород
Отпада забраната за износ на медицински кислород
Затоплянето у нас продължава
Затоплянето у нас продължава