НОВИНИ

Екстрадират в Германия бивш служител на колцентър

екстрадират германия бивш служител колцентър
bnt avatar logo
от БНТ
16:53, 21.02.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Екстрадират в Германия още един българин, издирван за измами за 1,7 млн. евро, обвинението срещу мъжа е, че като служител в колцентър е причинил щети на 40 пострадали лица чрез измами. Днес Пловдивският апелативен съд потвърди решението за предаване на българския гражданин на съдебните власти във Федерална република Германия с цел провеждане на наказателно производство.

Срещу него е издадена европейска заповед за арест от Районния съд в Бамберг. Според посоченото в заповедта, мъжът от месец април 2020 г. до месец юли 2021 г. работил в колцентър в София за търговска платформа. Правейки неверни твърдения по телефон и електронна поща, работещите за платформата подвеждали клиенти в Лайпциг, Берлин и други населени места в Германия да инвестират големи суми в различни финансови инструменти. Депозираните клиентски средства незабавно били разпределяни в сложна мрежа за пране на пари, разположена в цяла Европа. Немските власти твърдят, че българинът причинил щета на 40 пострадали лица, която е на обща стойност 1 700 000 евро.

От властите в Германия са получени писмени гаранции, че след изслушване на исканото лице, то ще бъде върнато в България на наш граничен пункт, за изтърпяване на наложеното наказание, ако бъде признато за виновно по повдигнатото обвинение. Спрямо българина е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, до приключване процедурата му по предаване. Това е втори български гражданин, който Апелативен съд – Пловдив предава въз основа на европейска заповед за арест, издадена от Районен съд Бамберг с идентично обвинение. През октомври миналата година на германските съдебни власти беше предаден Иван Тилев.

Колцентровете и екстрадираните в Германия млади българи – говорят немските прокурори

И по този случай магистратите приеха, че в България не е образувано наказателно производство спрямо исканото лице и следва да се отдаде приоритет на наказателната юрисдикция на издаваща заповедта държава - Германия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров срещу квалификант във втория кръг на турнир по тенис в Марсилия
Григор Димитров срещу квалификант във втория кръг на турнир по тенис в Марсилия
Да получиш втори шанс във футбола: Мисията на проекта „БГ футболни проби“
Да получиш втори шанс във футбола: Мисията на проекта „БГ футболни проби“