НОВИНИ

Ембарго на руския петрол е възможно до седмица

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:49, 10.05.2022
Чете се за: 01:35 мин.
По света
предлага ембарго руския петрол българия поиска отсрочка
Снимка: Архив
Слушай новината

Споразумение за ембарго на Европейския съюз върху вноса на руски петрол е възможно до една седмица, обяви официален Париж.

Президентът Макрон е обсъдил проблема с унгарския премиер Виктор Орбан. Будапеща е сред най-ярките противници на наказателната мярка, която е част от шестия пакет санкции на Брюксел срещу Москва заради инвазията в Украйна.

Еврокомисията съобщи за постигнат напредък в контактите с Будапеща. За своето съгласие по шестия пакет санкции Унгария настоява партньорите от Евросъюза да гарантират снабдяването ѝ с енергоносители. Работи се по две направления- отсрочка за някои страни, които са особено силно зависими от руския петрол и гаранции за алтернативни доставки, посочи френски официален представител.

"Мисля, че можем да постигнем споразумение тази седмица, поне такава е целта на Френското председателство, работим по това денонощно. Г-жа фон дер Лайен вчера беше в Будапеща, в обсъжданията участва и президентът Макрон. Убеден съм, че ще има шести пакет санкции. Те ще бъдат много силни. Постепенно ще се откажем , първо от руския петрол, а впоследствие и от руските изкопаеми горива като цяло", каза Клеман Бон - министър по европейските въпроси на Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принц Чарлз замести кралица Елизабет II на откриването на парламента
Принц Чарлз замести кралица Елизабет II на откриването на парламента
Манчестър Сити обяви трансфера на Ерлинг Холанд
Манчестър Сити обяви трансфера на Ерлинг Холанд