НОВИНИ

Емели Санде идва за първия си концерт в София през юли

емели санде идва първия концерт софия юли
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:11, 26.03.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Емели Санде идва за първия си концерт в София – на 10 юли. Събитието ще е в зала 1 на НДК.

Тя е родена на 10 март 1987 г. в Съндърланд, Великобритания. Композира първата си песен на 8 години, но започва да пее на 15, като спечелва конкурса Choice FM. Въпреки това все още не е сигурна в музикалните си възможности и започва да учи медицина.

Докато е на студентски стаж, майка ѝ изпраща нейни записи на Би Би Си. В края на годината се оказва, че тя е сред четиримата млади изпълнители, избрани от радиостанцията да изнесат концерт. Там се запознава с продуцента Шахид Хан, известен като Ноти Бой. Творческият им тандем е изключително успешен и една от първите им песни Diamond Rings се класира в първата десетка на британската класация за сингли през лятото на 2009 г.

Емели композира и за редица звезди – Риана, Алиша Диксън, Алиша Кийс, Шерил Коул, Тайни Темпа, Лиона Люис. През 2011 г. е обявена за най-обещаващ нов талант от критиката на британските музикални награди, а 2012 г. грабва две статуетки „Брит” – за най-добра британска изпълнителка и най-добър албум.

На 26 години Емели Санде подобрява рекорда на Beatles – за най-много поредни седмици в топ 10 на британската класация за албуми. Нейният дебютен албум Our Version Of Events е в класацията 63 седмици. Дотогава най-дълго време в топ 10 е бил албумът на Beatles – Please Please Me – 62 седмици през 1964 г.

През 2017 г. Санде получава наградата на Brit Awards – за най-добра британска соло изпълнителка. Емели Санде има издадени пет студийни албума. Най-новият е How Were We to Know от 2023 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред общината: Работещи в детското здравеопазване искат по-високи заплати
Протест пред общината: Работещи в детското здравеопазване искат по-високи заплати
Ихор Шевадзуцкий пред БНТ: Нека Кубрат Пулев нервничи и се притеснява
Ихор Шевадзуцкий пред БНТ: Нека Кубрат Пулев нервничи и се притеснява