НОВИНИ

Енергийната диверсификация и новите ядрени мощности - акцент в посещението на Асен Василев в САЩ

енергийната диверсификация новите ядрени мощности акцент посещението асен василев сащ
bnt avatar logo
от БНТ
16:39, 07.02.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на финансите Асен Василев разговаря със секретаря по енергетика на Съединените щати Дженифър Грьонхолм във Вашингтон вчера. Срещата е от стратегическо значение, тъй като енергетиката заема централно място в двустранния диалог между България и САЩ. В разговора участва и министърът на енергетиката Румен Радев.

Министър Василев изрази признателност за американската подкрепа в усилията на страната ни за диверсификация на енергийните източници и намаляване на зависимостта от един единствен доставчик.

“Сътрудничеството в областта на енергетиката между България и САЩ допринася за повишаване на енергийната сигурност и диверсификацията не само на държавата ни, но и на целия Балкански регион”, подчерта Василев.

Той постави специален акцент на проекта Север-Юг, който има за цел да създаде оптимална свързаност на енергийните, дигиталните и транспортните системи на Румъния, България и Гърция, посочват от Министерство на финансите.

“На фона на изтичащия договор за транзит на газ между Русия и Украйна все по-ключово значение ще има Южният газов коридор и свързаността Север-Юг”, коментира Василев.

Той отново посочи необходимостта от разнообразие в енергийните източници, особено в контекста на руската агресия срещу Украйна, която е разкрила уязвимите места в енергийната сигурност на Европа.

Секретарят по енергетика Дженифър Гранхолм изрази своята благодарност за възможността за сътрудничество между САЩ и България в областта на ядрените технологии за граждански цели.

Българският министър на енергетиката Румен Радев подчерта важността на тези отношения не само на развитието на АЕЦ “Козлодуй” с реактор AP1000, но и на продължаването на сътрудничеството в обучението на кадри и научния обмен. Той представи и новия общ проект на България и Румъния за голяма водноелектрическа централа на река Дунав, като подчерта важността на този иновативен подход към енергийната сигурност в региона.

Ключови теми в разговора в Департамента по енергетика във Вашингтон бяха и преходът към възобновяеми енергийни източници и иновативни технологии, както и ограничаването на въглеродните емисии.

Атомната енергетика и диверсификацията бяха във фокуса и на срещата на двамата министри в Държавния департамент на САЩ със заместник помощник-държавния секретар по енергийните въпроси Джефри Паят.

“България заслужава изключително висока оценка за свършената работа по осигуряване на алтернативни газови източници и коридори, най-вече за това, че дърпа целия регион на запад”, заяви Паят в разговор с министрите Василев и Радев.

Той допълни, че щом нашата страна е успяла да диверсифицира доставките, няма извинение за останалите европейски държави. Държавният департамент на САЩ приема като добър знак факта, че България, Румъния и Гърция работят заедно по проекта Север-Юг.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Вътев: Няма отказали се земеделци от срещата в МС
Кирил Вътев: Няма отказали се земеделци от срещата в МС
Министър Илиев в парламента: Броят на квотите, които имаме за Париж ще нарасне значително и ще стигне до около 40
Министър Илиев в парламента: Броят на квотите, които имаме за Париж ще нарасне значително и ще стигне до около 40