НОВИНИ

Енергийният министър: Постигнато е споразумение да удвоим капацитета в Александруполис

търсят вариант увеличаване вноса газ гърция среща радев
bnt avatar logo
от БНТ
13:15, 29.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

"Постигнато е споразумение да удвоим капацитета, който България има в LNG терминала, който се строи в Александруполис", заяви енергийният министър Росен Христов след срещата при президента Румен Радев. Държавният глава прие представители на ръководството на компаниите "Gastrade" и "Copelouzos Group".

Според енергийния министър това е част от стратегията на България за диверсификация и стабилно доставяне на газ от алтернативни източници.

"Желанието ни е да увеличим възможностите да доставяме LNG през терминалите в Гърция. Последните трудности, които имахме, свързани с офертата и невъзможността да осигурим терминали, ни накараха да се замислим за средносрочно и дългосрочно сътрудничество. Затова днес беше взето решението да се удвои капацитетът на България", допълни Росен Христов.

Търсят вариант за увеличаване на вноса на газ през Гърция на среща при Радев

Той поясни, че в момента увеличението на капацитета не струва нищо на бюджета, увеличава се банковата гаранция.

"Нашето участие в самия проект е едно, а капацитетът, който сме резервирали и възможността да получаваме газ, е нещо съвсем отделно. Увеличава се двойно - от 500 на един милиард кубични метра. От "Газпром" допреди срещата нямаше отговор, очакваме днес да има отговор и да назначат човек, с който да водим преговорите. Ние не искаме да променяме договора с "Газпром", искаме да започнем преговори, с които да изпратим наши желания за някои модификации, включително разсрочване на доставките, така че физически да може да ги получим. Някои гаранции, свързани с плащането във връзка с европейската схема, и евентуално да обсъдим и цената. Първо трябва да започнем да преговаряме, за да може да изпратим нашите искания. Техните банкови сметки доколкото знам не са запорирани", каза още Росен Христов.

Сред темите на срещата бяха възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състав на женския национален отбор по футбол за предстоящите световни квалификации
Състав на женския национален отбор по футбол за предстоящите световни квалификации
Опасно стълбище в един от най-населените квартали в Благоевград
Опасно стълбище в един от най-населените квартали в Благоевград