НОВИНИ

ЕС договори допълнителни 300 милиона дози от ваксината на "Модерна"

договори допълнителни 300 милиона дози ваксината модерна
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
15:24, 17.02.2021
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия одобри споразумение с компанията "Модерна" за закупуване на общо 300 милиона допълнителни ваксини срещу COVID-19 през следващите 2 години.

Съгласно договора Европейският съюз ще получи допълнително 150 милиона дози ваксини на "Модерна" тази година, което е почти двойно от досега договорените количества, като ще има опция за покупката на още 150 млн. дози от ваксината на американския производител през следващата година.

"Това ни доближава до нашата основна цел: да гарантираме, че всички европейци ще имат достъп до безопасни и ефективни ваксини възможно най-бързо. С портфолио от до 2 милиарда и 600 милиона дози, ние ще можем да предоставяме ваксини не само на нашите граждани, но на нашите съседи и партньори", коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Преди днешното споразумение ЕС беше закупил общо 160 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 на "Модерна".

Компаниите Пфайзер и Байонтех също постигнаха споразумение с Брюксел за снабдяване на Европейския съюз с допълнителни 200 милиона дози от тяхната ваксина срещу COVID-19. Преди това ЕС закупи 300 млн. дози от разработената от тях ваксина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словакия затяга граничния контрол
Словакия затяга граничния контрол
За втора поредна седмица: Димитър Кузманов е на 1/4-финал в Южна Африка
За втора поредна седмица: Димитър Кузманов е на 1/4-финал в Южна Африка