НОВИНИ

ЕС спира излъчването на Russia Today и Sputnik

германия русия спряха една медия
bnt avatar logo
от БНТ
15:24, 02.03.2022
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Съветът на Европейския съюз е взел решение да преустанови излъчването на държавните руски канали Russia Today и Sputnik на цялата територия на ЕС.

В съобщение до медиите се казва, че ЕС предприема тази санкция срещу Кремъл заради "разпространение на дезинформация".

"След съобщението, направено от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в неделя, Съветът на Европейския съюз взе решение да преустанови, считано от днес, разпространението на държавните канали за дезинформация „Русия днес" и „Спутник" в целия ЕС. „Русия днес" и „Спутник" играят съществена и основна роля за по-нататъшното осъществяване на агресията на Русия срещу Украйна и за подкрепата за тази агресия. И двете медии участват в координираните усилия за манипулиране на информацията, вкл. за дезинформация, както това е документирано още от 2015 г. от Оперативната група на ЕС за стратегическа комуникация с Източното съседство към Европейската служба за външна дейност. С оглед на сериозността на положението и в отговор на действията на Русия за дестабилизиране на ситуацията в Украйна, е необходимо и в съответствие с основните права и свободи да се въведат допълнителни ограничителни мерки и да се преустановят дейностите на „Русия днес" и „Спутник" по телевизионно и радиоразпръскване, осъществявани в ЕС или насочени към него. Санкциите обхващат всички средства за предаване и разпространение, напр. чрез кабел, сателит, IP телевизия, платформи, уебсайтове и приложения. Спрени са всички съответни лицензи, разрешения и договорености за разпространение. Тези мерки обхващат всички държави — членки на ЕС, и са пряко приложими незабавно", пише в съобщението на Съвета на ЕС.

По-късно Съветът за електронни медии също изпрати съобщение, с което потвърди, че от днес, 2 март, се преустановява излъчването на двата канала и в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евертън прекрати взаимоотношения с компаниите на Алишер Усманов
Евертън прекрати взаимоотношения с компаниите на Алишер Усманов
Роман Абрамович опитва да продаде Челси
Роман Абрамович опитва да продаде Челси