НОВИНИ

ЕС трябва да бъде още по-обединен, сигурен и конкурентоспособен, каза Николай Денков във Вилнюс

обединен сигурен конкурентоспособен каза николай денков вилнюс
bnt avatar logo
от БНТ
22:44, 02.04.2024
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

„Европейският съюз е силен глобален играч, който в новия геополитически контекст трябва да бъде още по-обединен, сигурен и конкурентоспособен. България подкрепя съгласувани действия на ЕС с международните партньори за поддържане на справедлив, основан на правила и закони глобален ред. Сигурността и отбраната, както и разширяването на ЕС, са от стратегическо значение. Трябва да продължим да говорим с един глас и да защитаваме европейските принципи и стандарти, както и да бъдем по-конкурентоспособни“, заяви премиерът в оставка Николай Денков по време на неформална среща на лидерите във Вилнюс относно новия Стратегически дневен ред на ЕС. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Денков благодари на президента на Европейския съвет Шарл Мишел и неговия екип за усилията и подчерта, че е изготвен изчерпателен план на бъдещата стратегическа рамка, която осигурява подходяща основа за напредък в работата на ЕС.

„Приветстваме възможността да обсъдим приоритетите за по-силна и по-сигурна Европа. Предложеният план за Стратегическия дневен ден за периода 2024-2029 г. отразява основните ръководни принципи и предоставя добра основа за обсъждане“, подчерта Николай Денков.

Премиерът в оставка беше категоричен, че действията на ЕС в областта на сигурността и отбраната трябва да са насочени към насърчаване и укрепване на сътрудничеството в подкрепа на Украйна и нейната отбранителна индустрия, се посочва в съобщението.

„Нашето единство и решителност да продължим да подкрепяме Украйна са наистина важни за утвърждаването на ЕС като доставчик на сигурност. Ангажиментът към дългосрочната сигурност на Украйна е инвестиция в европейската сигурност“, каза още Денков.

Той отново призова да бъдат премахнати проверките по сухопътните граници за България и Румъния, за да може страните членки да се възползват пълноценно от предимствата на Шенгенското пространство. Денков посочи, че през следващите няколко години фокусът на европейските държави трябва да бъде върху подготовката за успешното прилагане на цялостен подход към миграцията.

Премиерът в оставка открои и като приоритети на ЕС премахване на оставащите пречки пред свободното предоставяне на услуги в рамките на единния пазар, както и намаляване на административната и регулаторната тежест, по-специално за по-малките участници на пазара. По отношение на целите за климатична неутралност Денков подчерта ролята на ядрената енергия за постигане на целите на ЕС.

В срещата във Вилнюс участваха още президентът на Литва Гитанас Науседа, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, министър-председателят на Швеция Улф Кристершон, премиерът на Нидерландия Марк Рюте и министър-председателят на Чехия Петър Фиала.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се става полицай показаха в деня на отворените врати в Академията на МВР
Как се става полицай показаха в деня на отворените врати в Академията на МВР
Радев разговаря с президента на Израел: България подкрепя мирното решение на конфликта в Газа
Радев разговаря с президента на Израел: България подкрепя мирното решение на конфликта в Газа