НОВИНИ

Евакуират дипломатическите ни мисии от Киев и Одеса, както и автобуси с граждани

Калина Попова
от Калина Попова
18:30, 28.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
По света
евакуират дипломатическите мисии киев одеса четири автобуса граждани
Слушай новината

Посолството на България в Киев и генералното ни консулство в Одеса са временно затворени, дипломатите ни се евакуират, съобщиха на брифинг във Външно министерство.

Четири автобуса и всички дипломати от българското посолство в Киев се движат към украинската граница, обяви външният министър Теодора Генчовска. Общо 200 са хората, пътуващи от Киев, сред тях има българи, граждани на Украйна, САЩ, Северна Македония и Грузия.

Два автобуса от Одеса и целият състав на генералното ни консулство там също са изтеглени и пътуват към България. Те са 130 души. Редовната автобусна линия Одеса - Варна продължава да работи.

Ситуационният център в МВнР ще работи през цялата нощ, за да осигури безопасното извеждане на всички.

"Благодаря на колегите от Ситуационния център на МВнР, които работят 24/7, за да направят всичко възможно българските граждани, които са заявили желание да се евакуират от Украйна, да се осигури възможност това да бъде направено плюс граждани на Украйна и други граждани", каза министър Генчовска.

17 български моряци плават на кораб на около 30 км от пристанището в Одеса. Само двама души от екипажа са пожелали да бъдат евакуирани.

"58 българи в Москва са заявили желание за евакуация, в непрекъснат контакт сме с посолството", заяви министър Генчовска.

Междувременно няколко града у нас обявиха готовност да приемат бежанци от Украйна. Във Велико Търново от днес работи Координационен център, който очаква да приеме 15 души, София е готова да осигури над 200 места за украински граждани.

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС глоби Левски за поведението на "сините" фенове на мача с ЦСКА 1948
БФС глоби Левски за поведението на "сините" фенове на мача с ЦСКА 1948
От нашите пратеници: Стадион в румънския град Сирет е превърнат в лагер за бежанци от Украйна
От нашите пратеници: Стадион в румънския град Сирет е превърнат в лагер за бежанци от Украйна