НОВИНИ

Евгения Раданова: Ако спечелим квота в шорттрека, класирането ни ще е много достойно

евгения раданова спечелим квота шорттрека олимпийски игри класирането достойно
bnt avatar logo
от БНТ
22:30, 14.02.2022
Чете се за: 04:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Носителката на три медала от Зимни олимпийски игри Евгения Раданова гостува в предаването "Олимпийски върхове".

Легендата на България в "белите" спортове е специален коментатор в ефира на БНТ на състезанията по шорттрек от Игрите в Пекин. Пред водещите Невяна Владинова и Илия Илиев, Раданова сподели, че шорттрекът вече е на много високо ниво, с изключително голяма конкуренция.

"Конкуренцията е изключително висока, тъй като в сериите никой не изостава и всички се движат в пакет. Това нещо означава, че шорттрекът вече е на много високо ниво и резултатите и постигнатите времена го потвърждават", заяви участничката на три Зимни олимпийски игри.

На 16 февруари, сряда, предстоят мъжките щафети, които ще бъдат излъчени пряко в ефира на БНТ.

"Ще бъде огромна мелачка, тъй като в състезанието ще участват пет отбора. Това означава, че на леда ще има 20 души на писка 111, 12 метра. Именно динамиката, разминаването, атаките и контраатаките правят спорта атрактивен. Правилата трябва да бъдат ревизирани, за да могат зрителите правилно да разберат какво се случва в дадена ситуация", каза Раданова.

Евгения Раданова коментира и постиженията на италианката Ариана Фонатана и нидерландката Сузане Шултинг на Игрите в китайската столица.

"Ариана Фонтана е жива легенда, тъй като притежава вече 10 олимпийски медала и има възможност да спечели поне още един, защото предстои дисциплината 1500 метра при жените. Тя спечели първия си медал на Игрите в Торино през 2006 година. Фонтана притежава уникални качества и огромен опит, тя го демонстрира в Пекин. Сузане Шултинг пък защити по категоричен начин олимпийската си титла на 1000 метра", зави легендата на България в зимните спортове.

Според Раданова българските ледени спортове се нуждаят от нова спортна инфраструктура, отговаряща на спецификата на всеки спорт, за да може страната ни да достигне нивото на останалия свят.

"Две ледени пързалки в София не стигат да сме конкуренти на елита. Те са недостатъчни, тъй като в световен план шорттрекът върви с огромни темпове напред. От 2010 година, откакто Зимният дворец в столицата работи само като ледена пързалка, оттогава фигурното пързаляне, хокеят и шорттрекът успяха да генерират огромен интерес в подрастващите, които не могат да се поберат в тези две пързалки. Опитваме се да работим по начин, който смятам, че е неправилен. Заедно с националните състезатели тренират и най-малките деца, защото няма свободни часове, в които да се работи поотделно. Дойде моментът, в който българските ледени спортове имат нужда от нова спортна инфраструктура, която да отговаря на спецификата на всеки спорт", добави бившата ни състезателка по шорттрек.

Гостът в студиото на "Олимпийски върхове" е на мнение, че ако български състезател в шорттрека спечели квота за участие на Зимни олимпийски игри, той ще се представи много достойно на най-големия зимен спортен форум на планетата. Вече втори пореден олимпийски цикъл България няма представител в този спорт.

"Квотите са изключително малко на фона на останалите зимни спортове. В кратките индивидуални дисциплини има едва 32 квоти, в дългите 36, а в олимпийските квалификации участват по 80-90 състезателки. При мъжките квалификации състезателите са над 100. С отбора си говорим, че ако успеех да спечелим квота за Олимпийски игри, то класирането ни ще е много достойно", завърши Евгения Раданова.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на Зографски: Влади е в чудесна форма, просто трябва да повярва повече в себе си
Треньорът на Зографски: Влади е в чудесна форма, просто трябва да повярва повече в себе си
Ева Вукадинова: Извървях много тежък път, но съм доволна от представянето си
Ева Вукадинова: Извървях много тежък път, но съм доволна от представянето си