Евгения Раданова: Надявам се българите да влязат сред първите 32-ма, а щафетата ни да е в осмицата

от Борил Гочев
12:58, 19.01.2021
Чете се за: 01:39 мин.
Зимни
евгения раданова надявам българите влязат сред първите щафетата осмицата

Националният отбор на България по шорттрек в състав Катрин Маноилова, Анна Якимова, Лилия Джустрова и Димитър Георгиев замина за полският град Гданск, където в четвъртък започва европейското първенство в този спорт.

Отборът ни е ръководен от треньорите Юли Ангелов и Кирил Пандов, а на шампионата няма да присъства легендата ни в този спорт Евгения Раданова.

Трикратната олимпийска медалистка, която е член и на УС на Българската федерация по кънки остава у нас, за да води подготовката на младите състезатели.

„Трудно ми е да дам прогнози и какви очаквания имам за това първенство. Надявам се двете ни индивидуални състезателки – Катрин Маноилова и Анна Якимова да се класират сред първите 32, за да може на следващото първенство още една състезателка да имаме възможност да представя България в индивидуалните дисциплини. При мъжете, Димитър Георгиев важи същото – да влезе сред първите 32-ма за да може догодина да участваме с двама мъже. При щафетите – ако българския състав успее да влезе в осмицата смятам, че това ще бъде едно престижно представяне.“, сподели специално Евгения Раданова за колегите от БНР.

Единствената българска участничка и на Зимни и на Летни Олимпийски игри сподели още как е преминала подготовката на нашите състезатели преди заминаването им за Полша.

„Тренировъчният процес почти не беше прекъсван. Имахме възможност дори в изолация да се подготвим нормално, но това, че почти цяла една година не сме се състезавали на голям форум със сигурност ще окаже влияние. Смятам, че състезателите се намират в добра кондиция по отношение на психиката. Те са достатъчно мотивирани, бяха мотивирани през целия тренировъчен процес. По отношение на травмите – успяхме да се опазим от сериозни такива. Имам информация, че от силните нации в нашият спорт, европейското ще пропусне състава на Великобритания“

Раданова разясни и през какви мерки, ще преминат нашите състезатели преди да стъпят на пързалката в Гданск.

„Шампионатът ще е съвсем различен в организационно отношение. След като пристигнат в Полша състезателите преминават през PCR тест и докато той не покаже отново отрицателен резултат, те няма да имат право да излизат от стаите си. След това вече ще имат право да стигат до пързалката. Ще имат и определена зала в самия хотел, в която ще могат да провеждат втората си тренировка, на сухо. Казах втори PCR, защото те преди да заминат имат негативен резултат от изследването. Преди самото състезание, в четвъртък ще им бъде направен още един такъв тест“, сподели още бившият служебен министър на спорта.

Накрая медалистката от Торино и Солт Лейк Сити поясни какви стартове предстоят в шортрека в следващите няколко месеца, стига разбира се COVID-19 да позволи провеждането им.

„Всички световни купи в нашият спорт бяха отменени, включително и тези, които се провеждат февруари. По план предстои световното първенство в началото на март В Нидерландия и засега ще се проведе. В началото на следващият сезон – октомври тази година до декември ще се проведат олимпийските квалификации за Игрите в Пекин. Ние гледаме напред с надеждата, че ще има повече стартове от висок ранг“.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Митничари спряха контрабанда на над 44 000 таблетки диазепам
Митничари спряха контрабанда на над 44 000 таблетки диазепам
Ваксинацията срещу COVID-19 няма да е задължителна на Игрите в Токио
Ваксинацията срещу COVID-19 няма да е задължителна на Игрите в Токио