НОВИНИ

Евробарометър: 49% от българите смятат, че членството в ЕС е нещо добро

евробарометър българите смятат членството нещо добро
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:45, 08.02.2022
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

49% от българите смятат, че членството в Европейския съюз е нещо добро, а 13% се отнасят към него отрицателно, според ново проучване на "Евробарометър", възложено от Европейския парламент и осъществено в края на миналата година.

Спрямо предишна анкета от 2020 година, подкрепата за Общността у нас спада със 7 на сто, а отрицателните настроения се увеличават с 4 на сто.

Въпреки че делът на българските граждани, които смятат, че страната е спечелила от членството си в ЕС, остава висок - 60%, той е по-нисък от средноевропейския и намалява с 4% спрямо есента на 2020 година.

Българските граждани виждат ползите от ЕС основно като възможности за работа, подобряване на сътрудничеството между България и другите европейски страни и поддържане на мира.

Като основни приоритети анкетираните сънародници поставят върховенството на закона и свободата на придвижване - с еднакъв резултат от 32%, а на второ и трето място се нареждат зачитането на националната идентичност, култура и традиции в страните членки и солидарността между държавите и регионите в Общността.

Българите възприемат общественото здраве като основен приоритет на политиката на Европейския парламент с 53%, заедно с борбата с бедността и социалното изключване - 51%.

Подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места е на трето място с дял от 48%. Едва 16% от анкетираните българи смятат изменението на климата за приоритет.

Интересен е фактът, че 11 страни членки поставят защитата на демокрацията на първо място, като за българите това тя идва чак на четвърто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният прокурор дал обяснения пред ВКП за списъка с лица, цитиран от премиера
Главният прокурор дал обяснения пред ВКП за списъка с лица, цитиран от премиера
Димитър Кузманов стартира с разгромна победа в Индия
Димитър Кузманов стартира с разгромна победа в Индия