НОВИНИ

Евродепутатът Андрей Ковачев е избран за квестор на Европейския парламент

Евродепутатът Андрей Ковачев е избран за квестор на Европейския парламент
bnt avatar logo
от БНТ
13:24, 17.07.2024
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

Евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) бе избран днес за един от петимата нови квестори на Европейския парламент. Ковачев ще бъде единственият българин в ръководството на ЕП в този мандат.

Ковачев бе избран при първото гласуване с най-много гласове - 559 от 669 подадени и 641 действителни, при необходимо мнозинство от 321 гласа. Евродепутатите гласуваха два пъти за определянето на новите квестори. Останалите квестори са Марк Ангел (СиД, Люксембург), Мириам Лексман (ЕНП, Словакия), Фабиен Келер (“Обнови Европа”, Франция) и Косма Злотовски (ЕКР, Полша).

ЕП вчера преизбра Роберта Мецола за председател на институцията за следващите две и половина години. Евродепутатите определиха в две гласувания и нейните 14 заместници.

Заместниците на председателя на ЕП и петима квестори, заедно с председателя, съставляват Бюрото на Парламента. Бюрото определя правила за работата на ЕП, се отбелязва в съобщение на институцията. Бюрото изготвя предварителния проектобюджет на ЕП и приема решения по административни, кадрови и организационни въпроси.

Квесторите се занимават с административни въпроси, които засягат пряко самите евродепутати и имат съвещателен глас в Бюрото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Килиан Мбапе е най-скъпоплатеният футболист в историята на Реал Мадрид
Килиан Мбапе е най-скъпоплатеният футболист в историята на Реал Мадрид