НОВИНИ

Еврокомисарят по търговията призован да подаде оставка заради нарушение на ограниченията

еврокомисарят търговията призован подаде оставка заради нарушение ограниченията
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 23.08.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Премиерът и вицепремиерът на Ирландия помолиха европейския комисар по търговията Фил Хоган да обмисли въпроса с оставката си. Причина за това стана присъствието му на събитие през седмицата, по време на което са нарушени правилата за предотвратяване разпространението на коронавируса, съобщава БГНЕС, позовавайки се на сайта "Юроактив“.

Въпросното събиране в голфклуб в Клифдън, на което са присъствали повече от 80 човека, струва поста на министъра на земеделието на Ирландия Дара Калиъри.

Събитието се е провело в разрез с въведените ограничения за събиране на хора на едно място, а на него е присъствал еврокомисарят по търговията Фил Хоган, бивши и настоящи политици.

Участието на ирландския еврокомисар в мероприятието предизвика обществено възмущение. Той се извини в петък и заяви, че е решил да присъства с ясното разбиране, че партито ще бъде в съответствие с протоколите за безопасност.

От правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът и вицепремиерът на Ирландия са разговаряли с еврокомисаря и са го помолили да обмисли позицията си.

И двамата са на мнение, че това събитие не е следвало да се провежда, че „извинението на комисаря е закъсняло и той ще трябва да даде обяснения за действията си“.

Ирландската национална телевизия RTE цитира говорителя на Хоган, сопред когото тази вечер няма да има отговор на отправения от министър-председателя на страната призив.

„Юроактив“ припомня, че Хоган беше назначен през 2014 г. за еврокомисар по земеделието, а в състава на новата Еврокомисия получи поста комисар по търговията.

Хоган води търговските преговори със Съединените щати и има ключова роля в преговорите за търговските отношения с Великобритания след Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продават три селски училища и детска градина в Община Велико Търново
Продават три селски училища и детска градина в Община Велико Търново
Министърът на спорта Красен Кралев е с COVID-19
Министърът на спорта Красен Кралев е с COVID-19