НОВИНИ

Европрокуратурата: Разследването "Пътят на жълтите павета" е за лошо управление на средства

bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 31.03.2023
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
ремонтират жълтите павета парламента снимки
Слушай новината

От пресслужбата на Европейската прокуратура в Люксембург съобщиха подробности за провежданото в София разследване на възможна корупция и злоупотреба със средства на Европейския съюз при възстановяването на историческия център на града, включително емблематичните жълти павета.

Разследването с кодово наименование "Пътят на жълтите павета" се отнася до лошо управление на средствата, отпуснати на Столична община за обновяване на стария център на града, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), както и възможна корупция, която би нанесла щети от поне 3 милиона евро.

Службата на Лаура Кьовеши съобщава, че разследването е започнало през есента на 2022 г. въз основа на съобщения в медиите.

В процес на проверка от Европейската прокуратура са договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества след проведени обществени поръчки.

Столичната община: Не сме приели ремонта на проверявания от европрокуратурата участък

Според разследването през 2018 г. е сключен първият договор за възстановяване на централната част на София (включително булевард "Цар Освободител" и площад "Народно събрание"). Две години по-късно обаче, през 2020 г., когато вече са извършени редица плащания, договорът е бил прекратен по взаимно съгласие.

Посочената причина е несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект. Отбелязано е също така, че строителните дейности могат потенциално да нанесат щети на Централния военен клуб в София, построен през 1907 г., който има историческа стойност. Въпреки това около 3 млн. евро (6 млн. лв.) са платени на изпълнителя без неустойки за просрочие.

От Европрокуратурата обясняват, че след прекратяването на този договор общината подписва нов договор с нов изпълнител при същите условия. Новият изпълнител иска авансово плащане от около 750 000 евро (1,5 милиона лева), за да възстанови вековните жълти павета в центъра на града, които са защитени от Закона за културното наследство. Тази сума засега не е изплатена.

Поисканата от МРРБ техническа експертиза обаче установява, че паветата са лошо положени, а някои от тях са напукани. Лошото качество на ремонта на емблематичните павета, датиращи от 1908 г., заедно с липсата на проверки от страна на Столична община, биха могли потенциално да генерират допълнителни разходи, според финансовите документи, предоставени на Европейската прокуратура.

Според разследването изпълнителите са представели фалшиви документи с невярна информация, удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите, което е довело до неправомерни плащания.

Днешните действия по разследването се извършват от ГДБОП на пет места. За целите на разследването полицията иззема документация и електронни доказателства, свързани с изпълнението на проекта, се казва в съобщението.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фандъкова: Нямам притеснения от проверката на европрокуратурата за жълтите павета
Фандъкова: Нямам притеснения от проверката на европрокуратурата за жълтите павета
Дядото на загиналото 3-годишно момченце в Русе: Намерили са 6 запалки по земята
Дядото на загиналото 3-годишно момченце в Русе: Намерили са 6 запалки по земята