НОВИНИ

ФИФА обмисля да въведе дузпи за мачовете от груповата фаза на Мондиал 2026

Борил Гочев
от Борил Гочев
17:27, 30.11.2022
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
фифа отложи полуфиналния плейоф световното футбол шотландия украйна
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Световната футболна централа ФИФА обмисля революционно решение, което да влезе в сила за мачовете от груповата фаза на световното първенство по футбол през 2026 година в САЩ, Мексико и Канада.

От ФИФА възнамеряват да въведат изпълнение на дузпи в срещите от груповата фаза, които завършат при равен резултат. Ако след редовните 90 минути няма победител в срещата, то двата тима ще пристъпят към 11-метрови наказателни удари, а залогът ще бъде допълнителна точка в общото класиране.

Така, след четири години е напълно възможно да гледаме двубои, които завършват наравно, но след това по-точният от двата отбора от бялата точка да прибавя два пункта към актива си, докато загубилите само един.

Обсъждането на подобна промяна има връзка и с новия формат на Мондиала през 2026 година, който ще включва 48 отбора, разпределени в 16 групи по 3 тима. Напред към 1/16-финалите, откъдето вече ще започват директните елиминации, ще се класират първите два състава от всяка група.

За въвеждането на изпълнения на дузпи в срещите от груповата фаза пръв сигнализира спортния сайт "TheAthletic" по-рано днес, който дори напомни изказване на Марко ван Бастен от 2017 година, когато той споделя:

"Дузпите наистина могат да бъдат опция за турнири, в които групите са съставени от по три отбора. Ако даден тим завърши 0:0 в един мач и спечели с 1:0 в другия, има сериозен риск всички в групата да завършат с еднакъв актив от точки и идентична голова разлика", заявява Ван Бастен, който по онова време работи като технически директор във ФИФА.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте Саудитска Арабия - Мексико от 21:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ3
Гледайте Саудитска Арабия - Мексико от 21:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ3
ЕК потвърди замразяването на 65% от еврофондовете за Унгария
ЕК потвърди замразяването на 65% от еврофондовете за Унгария