НОВИНИ

ФИФА разкрива повече детайли за Мондиал на две години в четвъртък

фифа разкрива повече детайли мондиал две години четвъртък
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:29, 08.09.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Международната футболна централа (ФИФА) ще разкрие повече подробности в четвъртък относно плановете си да провежда Световно първенство на всеки две години.

Някои от най-известните бивши играчи и треньори в играта ще се срещнат с шефа на футболното развитие на ФИФА Арсен Венгер в Катар в следващите два дни, за да изслушат плановете му за бъдещето на футбола. Венгер иска да промени международния календар, така че да има големи турнири всяко лято и по-малко квалификационни срещи по време на годината. Бившите национали на Англия Джон Тери и Майкъл Оуен са сред тези, които бяха поканени в катарската столица, за да се срещнат с Венгер като част от консултационния процес на ФИФА.

Въпреки че предложенията вероятно ще бъдат отхвърлени от УЕФА и клубовете и играчите в Западна Европа, те могат да бъдат подкрепени в останалата част от света. 166 от 211-те членки на национални асоциации гласуваха „за“ провеждането на проучване за гъвкавост по предложенията, които бяха направени първоначално през март от Саудитската футболна федерация. Всички 211 членки вероятно ще гласуват по предложенията преди края на годината и ако бъдат одобрени, финалите на Световните първенства могат да се провеждат на всеки две години от лятото на 2028.

Основният източник на приходи за ФИФА е Световното първенство за разлика от УЕФА, където се провеждат турнири като Шампионската лига. Говорейки пред френския вестник L‘Equipe миналата седмица, Венгер сподели, че няма да има повече мачове според плановете му и играчите ще имат гарантирани поне 25 почивни дни всяко лято. Футболистите ще прекарват и повече време с клубовете си, защото ще има максимален блок от два квалификационни периода всяка година.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От днес Афганистан е Ислямско емирство
От днес Афганистан е Ислямско емирство
Задържаха близо 100 кг контрабандна паста за наргиле на "Капитан Андреево"
Задържаха близо 100 кг контрабандна паста за наргиле на "Капитан Андреево"