НОВИНИ

ФИГ отстрани Ирина Винер за две години от художествената гимнастика

Ирина Винер
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 06.03.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Дисциплинарната комисия на Фондацията по гимнастическа етика отстрани президента на руската федерация по художествена гимнастика и старши треньора на националния отбор Ирина Винер от участие в международни състезания за срок от две години, съобщиха от Международната федерация по гимнастика (ФИГ).

"Винер няма право да участва или да бъде акредитирана в каквато и да е роля в международно състезание, включително като треньор, ръководител на делегация или друга официална роля в което и да е събитие на ФИГ за период от две години, които ще влязат в сила един ден след вдигането на мерките на федерацията, свързани със ситуацията в Украйна, или при условие, че мерките на ФИГ бъдат отменени в рамките на пет години от датата на това решение", се казва в изявлението на Световната централа, цитирано от ТАСС.

Разследването е свързано с оттеглянето на кандидатурата на Наталия Кузмина от изборите за Техническия комитет по художествена гимнастика на ФИГ през 2021 година. Публичните изявления в медиите след поражението на руския отбор по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Токио 2020 бяха признати за обидни и нарушаващи правилата на ФИГ. Русия оттегли кандидатурата на Кузмина от изборите, след като Винер я критикува остро за съдийство на Олимпиадата. На турнира в Токио Дина Аверина остана втора в индивидуалния многобой след Линой Ашрам (Израел), а при ансамблите Русия взе сребро, а България спечели историческа първа титла. Техническият комитет на ФИГ по-късно обясни, че не е имало грешки или пристрастия при оценяването на съдиите в Токио.

Дисциплинарната комисия реши, че Винер е отговорна за нарушаване на правилата на ФИГ. Предупреждение е отправено към Федерацията по гимнастика на Русия, която е ръководен орган на централите по спортна гимнастика, художествена гимнастика, скокове на батут, спортна акробатика, спортна аеробика и паркур. Страните имат право да обжалват решението пред Апелативния трибунал в рамките на 21 дни.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение между "Вагнер" и руското военно командване в Украйна
Напрежение между "Вагнер" и руското военно командване в Украйна
Втората пенсия: Намаляват желаещите да прехвърлят партидите си в НОИ
Втората пенсия: Намаляват желаещите да прехвърлят партидите си в НОИ