НОВИНИ

Финансовата инспекция: Над 28 млн. лева са изхарчени незаконно

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:50, 10.01.2023
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
бнб изважда обращение банкнотите лева емисия 2005
Слушай новината

Над 28,6 млн. лева са изхарчени незаконно от държавната и местната власт. Това показва проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция през четвъртото тримесечие на 2022 г. През този период ведомството е проверило над 232 обществени поръчки като са приключили 101 финансови инспекции и проверки.

Финансовата инспекция е констатирала над 470 нарушения и е съставила 269 акта за административни нарушения. Не са проведени през периода 21 обществени поръчки или са проведени неоснователно.

Нецелево разходваните средства са над 3,6 млн. лева като по време на инспекциите са възстановени в бюджета 157 422 лева от тях. Причинените вреди, а именно най-тежкото нарушение възлизат на 791 000 лева като са от тях са възстановени малко под 18 000 лева.

Контролните органи на Агенцията за държавна финансова инспекция са установили 31 „индикатора за измама“ . Случаите се изпратени до компетентните органи.

През отчетния период с най-висок дял (59%) са финансовите инспекции в общини, следвани от други разпоредители с бюджет по държавния или общинския бюджет (18%), търговски дружества с държавно или общинско участие в капитала (20%), министерства (2%) и други обекти (1%).

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици ще мерят знания в новото детско предаване „Това го знам“ по БНТ
Ученици ще мерят знания в новото детско предаване „Това го знам“ по БНТ
Албена Симеонова: Издирваният от Интерпол британец няма нищо общо с мен
Албена Симеонова: Издирваният от Интерпол британец няма нищо общо с мен