НОВИНИ

Формула 1 обмисля промени за колата на сигурност

формула прие важни промени правилника случилото спа миналата година
bnt avatar logo
от БНТ
17:53, 17.03.2022
Чете се за: 01:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Значима промяна, касаеща колата за сигурност предвиждат във Формула 1. Решението идва след сериозните полемики в миналогодишната надпревара за Гран при на Абу Даби.

На пистата "Яс Марина" през 2021 г. появилата се кола за сигурност пусна само пет от всички осем болиди, затворени с една обиколка. Това позволи на Макс Верстапен да застане плътно зад прекия си конкурент за титлата Люис Хамилтън. Нидерландецът задмина опонента си в решителната финална обиколка и спечели титлата.

Последва протест от тима на Мерседес, а състезателният директор Майкъл Маси бе уволнен, защото е взел решение, което предопределя крайния изход както на състезанието, така и на битката за титлата. Протестът не доведе до промяна на класирането.

От Международната автомобилна федерация поставиха конкретна рамка, като целта е да се избегнат интерпретациите и правилото вече да гласи "да се пропуснат всички коли изостанали с обиколка".

Експерти смятат, че правилото може да бъде прилагано и по различен начин, според моментната ситуация. Това е в правомощията на състезателния директор, ако условията на пистата не позволяват цялостно прилагане на заложената нова разпоредба.

Автор: Росен Станчев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"21 причини да остана в България"
"21 причини да остана в България"
България и Испания – 30 години съседи и приятели на Антарктида
България и Испания – 30 години съседи и приятели на Антарктида