НОВИНИ

Форум на НАТО в София: Войната в Украйна е във фокуса на асамблеята

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:54, 25.05.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
форум нато софия войната украйна фокуса асамблеята
Слушай новината

Засилени мерки за сигурност в София заради среща на високо ниво. Провежда се Парламентарната асамблея на НАТО в НДК. Фокусът на големия форум е войната в Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига в София в понеделник. България се нуждае от повече активност на Алианса в Черноморския регион - това беше част от изложението на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов пред делегатите на асамблеята.

Три са ключовите решения, които се очакват от тази асамблея. Пленарното заседание ще се състои в понеделник, когато се очаква и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София. На форума присъстват около 400 делегати от 32 страни-членки на НАТО. Решенията, които трябва да се вземат, са затова да се окаже решителна подкрепа за Украйна, както и да бъде дадена сигурност за това, че страната ще разполага с ресурс, за да се отбранява. Трябва да бъде приет и общ документ, с който Алиансът ще отиде на срещата на върха във Вашингтон през юли.

Военният министър и началникът на отбраната заявиха пред делегатите, че България се нуждае от помощ по бреговата охрана.

Атанас Запрянов - служебен министър на отбраната: "Алиансът не участва с кораби, но това не значи, че не може да се използват други форми. Ние се нуждаем от брегова система за противокорабна защита. Ако има държава, която би желала да разположи такава система, това би усилило нашата отбрана в Черно море."

Адмирал Емил Евтимов, началник на отбраната: "Руските кораби не са навлизали в нашите териториални води. Миналата година юли месец, в обширни части на нашата икономическа зона бяха обявени зони, опасни за корабоплаване. Ние бяхме първата държава, която реагира и тази практика продължи до началото на тази година. Тази година няма обявени такива зони, но в резултат трафика се премести по-близо до териториалните води до Румъния, България и Турция."

снимки: БТА

Тема на форума стана и т. нар. "хибридна война", която води Русия и излязоха данни, че е имало влияние за опити за това върху евроизборите.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16-годишната Ема Томова стана двойна шампионка на турнир от ITF в Кипър
16-годишната Ема Томова стана двойна шампионка на турнир от ITF в Кипър
Сестри Стоеви отпаднаха на полуфиналите на турнира по бадминтон в Куала Лампур
Сестри Стоеви отпаднаха на полуфиналите на турнира по бадминтон в Куала Лампур