НОВИНИ

Фронтекс прекратява всички операции в Унгария

фронтекс прекратява всички операции унгария
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
23:19, 27.01.2021
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Граничната агенция на ЕС заяви, че спира всички операции в Унгария след решение на Съда на ЕС, продиктувано от силна критика срещу системата за убежище в страната.

Фронтекс прекратява всички свои оперативни дейности на територията на Унгария, заяви пред Агенция Франс прес Крис Боровски, говорител на базираната във Варшава агенция.

"Нашите общи усилия за защита на външните граници на ЕС могат да бъдат успешни само ако гарантираме, че нашето сътрудничество и дейности са напълно в съответствие със законите на ЕС," каза той.

През декември Европейският съд установи множество недостатъци в процедурите за предоставяне на убежище в Унгария, включително незаконно отблъскване на мигранти, пристигащи от Сърбия. Той също така заяви, че законите, забраняващи на търсещите убежище да останат в страната през целия процес, са незаконни и разкритикува задържането на мигранти в "транзитни зони".

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон написа в Туитър, че съобщението на Фронтекс е "добре дошло".

Унгарският Хелзинкски комитет (HHC), неправителствен наблюдател, заяви във вторник, че Унгария е върнала повече от 4 400 мигранти след решението на съда на ЕС.

"Решението на Фронтекс е от голямо значение, тъй като агенцията никога не е спирала дейността си," каза Андраш Ледерер от HHC.

Той добави, че Фронтекс е била принудена да действа, тъй като е рискувала да стане "съучастник".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снеговалежите спират, но остава ветровито
Снеговалежите спират, но остава ветровито
Първи кадри на Кристен Стюарт като Лейди Ди
Първи кадри на Кристен Стюарт като Лейди Ди