НОВИНИ

Гълъб Донев отговори на МС: Манипулативни са твърденията за чистки в администрацията

гълъб донев коментарите денков сериозни критики смешен плач
bnt avatar logo
от БНТ
12:02, 17.10.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Началникът на кабинета на президента Гълъб Донев, който оглавяваше последните две служебни правителства, излезе с позиция в отговор на справката на МС за над 13 000 души, освободени от работа в държавните институции в периода август 2022 г. - юни 2023 г.:

"Разпространените от Министерския съвет твърдения, че служебните правителства под мое ръководство са "отстранили" над 13 000 служители са неверни и манипулативни.

Служебните правителства са освободили над 13 000 служители

Всяка обективна информация за движението на служителите в администрацията следва да съдържа основанията за прекратяване на правоотношенията. Разпратените до медиите "справки" не само че не отговарят на истината, но и включват всички напуснали по свое желание, преместили се в други администрации, упражнили правото си на пенсия, или са били временно заети на граждански договори, чийто срок е изтекъл и др. Нещо повече – включени са и държавните дружества, както и членовете на политическите кабинети, които естествено си тръгват с всяко правителство.

Управленското безсилие тласка правителството Денков в грешна посока. Протестиращите земеделци не са "терористи", енергетиците не са хора, "които протестират срещу себе си", а в служебните правителства никой не е "подписвал с кръв" да гони хора от администрацията, както се настояваше на едно партийно заседание.

Напротив, работихме само и единствено да преведем страната през кризите, в които управляващите тогава я вкараха и изоставиха. И успяхме. Видно бе по цените на горивата, по енергийната диверсификация, по подготвените закони, по овладяването на ръста на цените, по прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка и т.н. Не случайно нивото на доверие, с което си тръгна служебният кабинет, е и остава недостижимо за сегашния.

Но има нещо по-притеснително. В българската политика манипулациите са отдавна използван прийом, за съжаление. Но когато се разпространява официално от най-високо ниво - от министър-председателя - то лъжата придобива статут на държавна политика".

Позицията на служебния министър-председател в периода 2 август 2022 - 6 юни 2023 е разпространена от прессекретариата на държавния глава Румен Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Носителката на "Оскар" Мишел Йео стана член на Международния олимпийски комитет
Носителката на "Оскар" Мишел Йео стана член на Международния олимпийски комитет
Само седем от националите на Албания са родени в страната
Само седем от националите на Албания са родени в страната