НОВИНИ

Гълъб Донев: Преизчисляването на пенсиите е закъсняло

гълъб донев преизчисляването пенсиите закъсняло
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:10, 09.09.2021
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Това преизчисление на пенсиите всъщност е закъсняло, заяви служебният министър на труда и социалното осигуряване Гълъб Донев в коментар на окончателно приетата актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), с която депутатите решиха преизчисляването на пенсиите да стане от 25 декември тази година.

От същата дата ще се случи и увеличението на минималната пенсия на 370 лв., както и на максималната, която ще стане 1500 лв.

„Ние за първи път предлагаме това преизчисление да се случи през коефициента за осигурителен стаж и да гарантира едни трайно по-високи пенсии за българските пенсионери. Гарантираме една предвидимост и финансова устойчивост на българската осигурителна система“, посочи Донев след бурните дебати в парламента.

Освен преизчисляването на края на годината, парламентът взе решение за месеците октомври, ноември и декември до края на 2021 г. всеки пенсионер да получи по 120 лв. месечна добавка, като антикризисна мярка по време на пандемия.

„Така гласуван законът, с тези приходи и разходи, няма притеснения, че не може да бъде изпълнен“, увери социалният министър и допълни: „Това е вариантът, който може да бъде изпълнен и който дава достатъчно доходи за българските пенсионери, особено през зимните месеци“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската и румънската НАП ще си сътрудничат срещу измамите с горива
Българската и румънската НАП ще си сътрудничат срещу измамите с горива
Бившият капитан на Сампдория се завръща след 12-годишно наказание за наркотици
Бившият капитан на Сампдория се завръща след 12-годишно наказание за наркотици