НОВИНИ

"Галъп": 69,3% от българите смятат, че 3 март трябва да остане национален празник

тържествата март историческия връх шипка
bnt avatar logo
от БНТ
22:38, 17.08.2023
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Почти 70% от българите са на мнение, че 3 март трябва да остане национален празник. Това показва проучване на социологическата агенция "Галъп".

От отговорите на анкетираните става ясно, че 69,3% са за оставането на 3 март, а 14% се разпределят в други опции между официалните празници, свързани с националната история:

  • 9,6% искат смяна с празника на българската просвета 24 май;
  • 3% – с Деня на Съединението 6 септември;
  • 1,4% – с Деня на независимостта 22 септември.

От "Галъп" са проучили нагласите и за другите предложени конституционни промени:

61,3% смятат, че е добре всеки български гражданин да може да подава индивидуална конституционна жалба. 12,2% не са съгласни.

Прави впечатление, че мнозинството - 49,7% не са отговорили на въпроса дали е добре Висшият съдебен съвет да се раздели на две – съдийски и прокурорски съвет. 35,5% са "за", 14,8% са "против" предложението.

Идеята хора с двойно гражданство да имат право да бъдат министри и депутати в България също среща ясна критика: 65% не са съгласни, а 17,5% одобряват.

44,3% от анкетираните са против да се намалят правомощията на президентите при съставянето на служебни правителства, срещу 29% "за".

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на "Галъп интернешънъл болкан". Изследването е проведено между 3 и 11 август 2023 г. сред 807 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец вкара пет гола на Астана и ще спори с Аякс за влизане в групите на Лига Европа
Лудогорец вкара пет гола на Астана и ще спори с Аякс за влизане в групите на Лига Европа
Овладян е един от двата фронта на пожара в Харманлийско
Овладян е един от двата фронта на пожара в Харманлийско