НОВИНИ

Галина Захарова: Ситуацията в съдебната система е изключително тревожна

галина захарова ситуацията съдебната система изключително тревожна
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
09:13, 18.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

"Ситуацията в съдебната система е изключително тревожна. На фона на случки, които е имало преди това, не би следвало да се учудваме. В случая е драстично проявлението. Въпросът трябва да се разреши законно", заяви председателят на ВКС Галина Захарова на първия пленум на Висшия съдебен съвет след сътресенията в прокуратурата между главния прокурор и неговия заместник.

По думите ѝ това е стриктно по закон и това е единствената гаранция, че може да има промяна.

"Предложението на шестимата колеги от прокурорската колегия ни поставя в началото на процедура по предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. Тази законова възможност е изключително лаконично формулирана в закона. Поради това ВСС е изработил правила, по които да се движи", допълни Галина Захарова.

Гешев представя пред ВСС годишния доклад за дейността на прокуратурата

Тя добави, че не се разполага с достатъчно информация по случая.

"Тревожно е, дори жалко, че 15 години след като България е член на Европейския съюз трябва да се върнем десетки години назад и да водим битка за независимост, трябва всички членове на ВСС да бъдат максимално дистанцирани, за да се вземе решение, което ще установи истината и да предотврати настоящата криза, да стане база за регулация на структурите на съдебната власт", добави Галина Захарова.

Според нея причините и основанията за отстраняването на Гешев трябва да са ясно обективирани, тъй като не винаги публичността води до яснота по тези въпроси.

Снимки: БТА

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков коментира, че това, което се случва в момента, не помага за повишаването на авторитета на съдебната власт, а обратното.

"Следва да бъдат събрани съответните доказателства. Прокурорската колегия, ако бъде сезирана с искане от дисциплинарния състав, може да вземе решение за временно отстраняване за срок до 3 месеца", заяви Георги Чолаков и отрече категорично, че му е предлаган посланически пост.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И в Лигата на конференциите стават ясни финалистите
И в Лигата на конференциите стават ясни финалистите
Маями поведе на Бостън във финала на Източната конференция на НБА
Маями поведе на Бостън във финала на Източната конференция на НБА