Гърция въвежда система за домашно тестване за COVID-19 и удължава мерките

от БНТ , Източник: БГНЕС
21:24, 26.03.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
гърция въвежда система домашно тестване covid удължава мерките
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Действащите в Гърция ограничения – карантина, полицейски час и останалите мерки за червена и тъмночервена зона, са удължени с още една седмица, т.е. до 5 април, съобщи МИА.

По време на редовната пресконференция днес заместник-министърът по гражданска защита Никос Хардаляс заяви, че към средата на следващата седмица комисията от епидемиолози ще обсъди възможността за отваряне на търговията на дребно и училищата, както и пътуванията от една община в друга.

Важно средство за възобновяване на дейността ще бъде възможността гражданите сами в къщи да си правят тестове за коронавирус, т.нар. "self testing".

Заместник-министърът на здравеопазването Василис Кондозаманис обясни, че в началото на април гражданите ще имат достъп до безплатни тестове чрез аптечната мрежа.

Те ще могат да ползват по един тест седмично за период от два месеца, а през първата фаза се обсъжда възможността приоритет да имат лицата до 67-годишна възраст.

В случай на положителен резултат лицето ще трябва да се регистрира в специална платформа и да си направи допълнителен тест за проверка. Очаква се през следващия период да има подробни протоколи за начина на употреба.

С цел постепенно възобновяване на икономическата активност в Гърция работещите в морското дело, търговията на дребно, големите компании, туризма, хотелиерството и съдебната власт ще трябва да правят бързи тестове веднъж седмично.

Успоредно с това правителството ще приеме закон за задължителни "self testing" веднъж седмично за просветните работници и учениците, за да отворят училищата безпроблемно. За останалите граждани тестовете за домашно ползване няма да бъдат задължителни.

Новите тестове в комбинация с процеса на ваксинация ще улеснят отварянето на държавата, смята правителството.

Гърция е в карантина от 7 ноември и в страната е в сила полицейски час.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров отпадна на турнира в Маями
Григор Димитров отпадна на турнира в Маями
ЕС призова Навални да бъде освободен незабавно
ЕС призова Навални да бъде освободен незабавно