НОВИНИ

Гарет Саутгейт напусна треньорския пост в английския национален отбор

Наставникът записа 61 победи в 102 мача

Гарет Саутгейт
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:31, 16.07.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Гарет Саутгейт напусна поста си на селекционер на Англия след почти осем години начело.

53-годишният бивш защитник взе решението след поражението на неговия отбор на финала на Евро 2024 от Испания с 1:2. Договорът на Саутгейт трябваше да изтече през декември тази година, но той сам взе решение да си тръгне по-рано след втория загубен финал на тима на две поредни европейски първенства. Новината най-напред беше съобщена от Би Би Си, а след това потвърдена и от английската Футболна асоциация.

53-годишният Саутгейт напуска поста си като третият най-дълго управлявал мениджър на Англия, като ръководи тима в 102 мача и спечели 61. Реално преди работата на Саутгейт, англичаните не бяха играли финал на голям турнир от 1966 година насам, така че постижението му трябва да бъде прието за сериозен успех. През 2020 година на "Уембли" те загубиха след изпълнение на дузпи европейската титла, а в неделя отстъпиха с 1:2 от Испания, който без съмнение беше най-добрият отбор на турнира. Иначе англичаните бяха сред фаворитите на букмейкърите и останаха такива, въпреки неубедителните мачове и в груповата фаза, и след доста трудното преминаване на осминафинала срещу Словакия.

Първото му голямо първенство беше световното през 2018 година в Русия, където отборът достигна до полуфинал и в крайна сметка се задоволи с 4-о място. След това на Евро 2020 дойде ред на загубения финал, а на следващото световно първенство в Катар отборът му беше елиминиран на четвъртфинал от бъдещия финалист Франция. За да дойде и Евро 2024 с нов сребърен медал.

В медиите вече бяха посочени петима претенденти за поста му. Това са Еди Хау – сочен за фаворит, както и Греъм Потър, Франк Лампард, Томас Тухел и Маурисио Почетино.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасено в Ливан лъвче се адаптира в новия си дом в Южна Африка (СНИМКИ)
Спасено в Ливан лъвче се адаптира в новия си дом в Южна Африка (СНИМКИ)