НОВИНИ

Генералният ни консул в Ниш: Има втора жертва след инцидента с разлив на амоняк край Пирот

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
15:00, 26.12.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
консулът ниш пострадали българи инцидента дерайлиралия влак амоняк
Слушай новината

Има втора жертва след инцидента с разлив на амоняк край Пирот, потвърди пред БНТ Димитър Цанев, генерален консул на България в Ниш, Сърбия.

"Това е един шофьор на турски тир, за който все още не е потвърдена причината за смъртта. Излязъл е тирът няколко метра извън магистралата, възможно е при скачането да е паднал и да се е ударил. Няма още потвърдена информация", обясни той.

Първият загинал е имал много съпътстващи заболявания и се предполага, че е починал от стрес, не е потвърдено дали причината е амонякът, каза генералният консул. Посочи още, че с него са се свързали няколко български граждани.

"Сега преди няма и половин час се свърза с нас един наш български гражданин, който вечерта е бил транспортиран към Ниш и в момента му правят допълнителни изследвания. Чувства се добре, ние сме във връзка с него, водим комуникация, показателите са му добри, но го задържат за всеки случай. Всички други прегледани са освободени за лечение. Имаме един случай на семейство, на което документите са им останали в колата и понеже нямат достъп до автомобила и съответно не могат да се приберат без документи. Техни роднини са донесли документи, но донесеният паспорт на момичето е изтекъл и ние ще и издадем пасаван.

Все още няма официална информация от сръбските власти. Всичко е на база лични контакти и на следене на обстановката от медии. Официално никой нас не ни е информирал, посочи още Димитър Цанев.

"Правят се замервания, засега показателите на амоняка са в нормата, нямат притеснения, Нишава тече навътре към Сърбия, няма опасност да се пренесе към България. Сутринта на четири точки бяха направени замервания и показателите са под опасните норми".

Извънредното положение ще остане, решението ще бъде взето по-късно през деня от местните власти, каза още консулът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия обяви журналиста Христо Грозев за федерално издирване
Русия обяви журналиста Христо Грозев за федерално издирване
Поставиха билборд „Доброволците в подкрепа на Украйна“ до руското посолство в София
Поставиха билборд „Доброволците в подкрепа на Украйна“ до руското посолство в София