НОВИНИ

Георги Аврамчев: Антъни Иванов не подписва договора си за 2023 г. заради висящото дело в КАС

георги аврамчев антъни иванов подписва договора 2023 заради висящото дело кас
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
12:35, 28.03.2023 (обновена)
Чете се за: 06:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Според нас като федерация господин Антъни Иванов не подписва стандартния договор за 2023 г. заради висящото дело в КАС. Това обяви на специална пресконференция шефът на БФ по плувни спортове Георги Аврамчев.

Въпросното висящо дело в Спортния арбитражен съд Лозана е заради пропуснати проверки за допинг на 3 пъти.Те станаха причина през миналата година да бъдат спрени състезателните права на Иванов. След намесата на неговия юридически съветник Георги Градев те бяха възстановени до окончателно изясняване на случая. Градев преди дни обяви, че клиентът му е отклонил предложения договор, тъй като в него е фиксирана заплата като на продавач в супермаркет.

„Взехме единодушно решение, че договорът няма да се променя поради исканията на Антъни Иванов, които са несъществени. Има висящо производство. Няма да подновим разговори с Антъни, докато не излезе решението“, заяви Аврамчев.

Той подчерта, че няма война, скандал или конфликт със записалия най-много финали на големи първенства в последните 6 г. състезател.

"Предложихме договор на Антъни, който от 3-4 години е почти един и същ. Всички останали състезатели и треньори го подписаха. Градев и бащата на Антъни поискаха среща с нас, приехме да се видим, но те не дойдоха. На УС взехме единодушно решение да не променяме договора. Специален договор за Антъни няма да правим", каза още Аврамчев.

В предложения договор на Антъни Иванов за 2023 година е записана сумата от 24000 лева, което е по 2000 на месец, обясни Аврамчев.

"Това е таванът, който държавата може да предложи. Такива са ни възможностите. Това са лични средства, отделно са парите за самолетни билети, хотели, храна, лагери", каза още президентът на БФ по плувни спортове.

Той разкри за капризи на състезателя, които не съответстват на показаните резултати от него в последните години.

"Капризите на Антъни ни идват малко прекалено. Той иска баща му да му е личен треньор, но баща му няма ценз и няма как да го запишем като негов треньор. Не иска да тренира с националния отбор и когато отборът е на Белмекен, той иска в Сандански, отборът е в Бургас, той иска във Варна. Изпълнихме всичко, само да има мир. Но накрая резултатите не са добри. Затова сега изискваме централизирана подготовка, като по този начин може да се търси отговорност от състезатели и треньори за постигнатите резултати", разясни Аврамчев.

Той призова Антъни Иванов да излезе с решение как ще продължи кариерата си и дали въобще има намерение да тренира сериозно.

"Призоваваме Антъни да излезе и да каже какво мисли да прави. Ако иска да плува, да тренира сериозно и да си реализира възможностите. Ако не иска, да спира. Никой не воюва с него. Ако не е съгласен с условията и иска сам да се подготвя, ако постигне резултат, му се отпускат средства. А не да се оправдава, че го стягат банските, това е цитат от Антъни, не от мен", каза още Георги Аврамчев.

Бившият треньор на Антъни Иванов в Клуб Вихрен - Николай Вакареев, се надява случаят със състезателя да има положителна развръзка.

"От 2 години не съм му треньор. Когато замина за САЩ, той започна да се подготвя с американски треньор. В България избра да напусне нашия клуб Вихрен и да отиде в Черно море, където му обещаха заплата, каквато ние нямаме възможност да предложим. Антъни е един от най талантливите в плуването и съм разочарован от този случай. Антъни никога не се е крил от допинг проверките, в това съм сигурен. Ние разчитаме на него, защото той, Любчо (Епитропов) и Йосиф Миладинов са тримата, които могат да покрият нормативи за Олимпиадата в Париж. Другите са малко по назад. Надявам се този случай да се разреши положително", каза Вакареев.

Легендата на българското плуване Петър Стойчев също присъства на пресконференцията на родната федерация по случая “Антъни Иванов”.

“Заплатата от 2000 лева е за нуждите на състезателя извън тренировките, храна, пътуване, хотели и тн. Тя не отива за екипировка, хотели или храна. По мое време заплатите бяха трицифрени. Националните състезатели са обезпечени с всичко необходимо за подготовка. Заплатите са напълно достатъчни, както и условията от федерацията за подготовка. Аз имах няколко спонсора, когато се състезавах. Не може да се занимаваме с битовизми. На много хора много неща не им харесват в живота. Ние сме хората, които да покажем на обществото, че можем да развиваме спорта и в частност плуването", заяви Стойчев.

"Антъни продължава да е легенда и пример за младите. Вярвам, че ще мине през всички затруднения и ще тренира, за да носи успехи на България”, каза още Стойчев, като изказа съболезнования на близките на маратонеца Васко Стоянов, който почина вчера.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха списък с имена и суми срещу тях в хранителен магазин в Септември
Откриха списък с имена и суми срещу тях в хранителен магазин в Септември
Силният вятър в София изкорени бор
Силният вятър в София изкорени бор