НОВИНИ

Георги Глушков участва в откриването на барелеф на Пенка Стоянова

Емил Кабаиванов Георги Глушков.
Снимка: Българска федерация по баскетбол
bnt avatar logo
от БНТ
11:10, 24.01.2023
Чете се за: 04:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Барелеф на баскетболната легенда Пенка Стоянова откриха в родния ѝ град кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов и президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

На събитието присъстваха председателят на Общински съвет Карлово – Доньо Тодоров, народният представител Веска Ненчева, общински съветници, заместник-директорът на радио Пловдив Диян Никифоров, президентите на баскетболен клуб Академик Пловдив жени – Тодорка Николова и на Марица Пловдив – Цветан Савов, съотборници, треньори и съдии, ученици от СУ „Васил Левски“ докоснали се до постиженията на спортистката.

За участието на Пенка Стоянова в спортния и обществения живот на Карлово говори д-р Кабаиванов.

„Тя беше и остава звезда на българския спорт. Гордеем се, че е наша съгражданка. Нека младите хора четат за Пенка Стоянова, нека знаят какъв човек и спортист беше!“, каза кметът.

Слово за легендата произнесе и Георги Глушков.

„За мен е чест да съм тук и заедно да окажем почит и да си спомним за Голямата Пенка Стоянова! Щастлив съм, че този паметник тук ще напомня на всички жители на град Карлово и посетителите му за един човек, една личност, която остави огромна следа в българския, в световния баскетбол и ще грее завинаги в нашата памет. Всички вие знаете коя беше тя – Пенка Стоянова.

В спорт като баскетбола ръстът е нещо, което отличава много баскетболисти. Особено във времената, в които тя се състезаваше. Но не нейният ръст я правеше голяма. Тя беше дори мъничка в сравнение с голяма част от противничките си на терена. Но личността й, характерът й, сърцето й, гордостта й я правеха голяма и извисяваха над всички. Именно тези качества й осигуриха място сред най-добрите, място в Залата на славата на международната баскетболна федерация ФИБА.

Като състезател на националния отбор на България Пенка Стоянова постигна изключителни успехи. Спечели сребърен и бронзов медал на Олимпийски игри в Москва и Монреал, сребърен медал на ЕвроБаскет. Има и безброй клубни успехи, които подпомогнаха изключително много развитието и популяризирането на баскетбола у нас и в целия свят. В град Карлово са родени много велики българи. Пенка Стоянова се нарежда достойно сред тях!“, каза Глушков.

Скулпторът Димитър Рашков – автор на барелефа, благодари на ръководството на общината и на всички, подпомогнали реализацията на паметния знак.

Писмо до кмета на общината изпрати Теодора Бонева, дъщеря на баскетболистката.

„Благодаря Ви за уважението, което град Карлово оказва с изграждането на барелефа и почитането паметта на майка ми Пенка Стоянова, защото тя остави светла диря и наследство нетленно не само за мен, но и за всички, които я познаваха“, пише Бонева.

Десетките присъстващи положиха цветя и се поклониха пред барелефа на олимпийската и европейска медалистка, капитан на сборния отбор на Европа, капитан на представителния женски национален тим, първата българка, която играе професионален баскетбол в чужбина и почетен гражданин на Карлово – Пенка Стоянова, съобщиха от пресцентъра на община Карлово.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камелия Нейкова: ЦИК има готовност да обезпечи избори на 2 април
Камелия Нейкова: ЦИК има готовност да обезпечи избори на 2 април
Ердоган: Швеция не трябва да очаква подкрепата на Турция за членство в НАТО
Ердоган: Швеция не трябва да очаква подкрепата на Турция за членство в НАТО