НОВИНИ

ГЕРБ и ДПС предлагат ускорени преговори за новите блокове в АЕЦ

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:52, 19.02.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
АЕЦ

АЕЦ "Козлодуй" да започне преговори с потенциалния строител на нови блокове в централата - южнокорейската компания "Хюндай". Това предлагат депутатите от ГЕРБ-СДС Делян Добрев и от ДПС Станислав Анастасов. Проектът на решение ще бъде разгледан в сряда на заседание на енергийната комисия в Народното събрание.

В решението е записано, че Народното събрание решава, че дъщерното дружество на атомната централа - АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" трябва да започне преговори с останалия единствен кандидат за строителството на седми и осми блок - южнокорейската компания "Хюндай" (Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd.).

В решението също така е записано, че максималната цена на първия етап от инженеринга на проекта не трябва да надвишава 200 млн. евро. Записано също така, че задължително 30% от дейностите по строителството на централата трябва да се извършват от български компании като подизпълнители. Избраната компания ще трябва да извърши строителство, проектиране и въвеждане в експлоатация на новите блокове по технологията АП 1000. Очаква се новите блокове да са с капацитет 1200 мегавата всеки.

От АЕЦ "Козлодуй - нови мощности" обявиха днес и инвестиционното си предложение за изграждане на осми блок на централата, така че да бъде извършена оценка на въздействие върху околната среда.

В края на следващия месец се очаква американската компания "Уестингхаус" да представи доклад, в който да бъде обявена първа прогнозна цена на новите блокове. По данни на енергийното министерство, цената, която ведомството очаква, е да не бъде по-висока от 14 млрд. долара. Цената на тока пък не би трябвало да надвишава 127 лева за мегаватчас.

Очаква се новият 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде изграден по технологията АП 1000 като ще е първият проект в Европа от този вид.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възпоменателна церемония в София по повод 151 години от гибелта на Апостола
Възпоменателна церемония в София по повод 151 години от гибелта на Апостола
Ангел Русев пред БНТ: Всичките ми медали тежат еднакво (ВИДЕО)
Ангел Русев пред БНТ: Всичките ми медали тежат еднакво (ВИДЕО)